Bruksgatan i Bromölla Foto: Patrik Lundin

Bromölla
I veckan publicerade SCB färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Men Bromölla kommun går mot strömmen.
I Bromölla bor numera 12 759 personer. Det är en minskning med 111 personer, motsvarande 0,9 procent, jämfört med år 2019.
– Det som gör att folkmängden i Bromölla minskar jämfört med året före är framför allt utflyttningen. Kommunen registrerar 812 utflyttade, jämfört med 731 inflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.
I hela Skåne län ökar befolkningen med minst 0,2 procent i 23 av 33 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står Svedala kommun för (2 procent), medan folkmängden i Bromölla kommun minskade mest (0,9 procent).
Följande bild visar utvecklingen kommun för kommun.
Ökning i flera kommuner
I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019.
Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.
Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland. Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år.
Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.
– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.
Tydligt geografiskt mönster
Trenden är ännu tydligare på lite längre sikt: I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan. På många håll är ökningen markant: 79 kommuner har haft en ökning på över tio procent sedan 2010.
Det finns ett klart geografiskt mönster till utvecklingen: det är i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren.
I tre län är det fler kommuner som krymper än växer jämfört med 2010: Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.
– Bromölla är en av de kommuner som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 12 272 till 12 759, alltså en ökning med 4 procent, säger Linus Garp.
I Sölvesborg ökade antalet invånare med 4 personer samtidigt som Bromölla då tappade 111 personer. Olofström som också är en Blekingekommun tappade även de med ett större antal, 115 personer.
Sveriges befolkning ökade med 0,5 procent under pandemiåret 2020, visar den officiella befolkningsstatistiken från SCB. Det är den lägsta ökningen på 15 år.
Mer information och jämförelsedata finns på SCB hemsida scb.se

Källa SCB

Föregående artikelBiokonditoriet och Reginahuset
Nästa artikelSponsringsfördelningen för 2021 är klar