Bromölla
Den 2 februari visades dokumentärfilmen Blodssystrar på biblioteket i Bromölla. Filmen är en intim skildring av att vara flicka. Mellan tvillingsystrarna Julia och Johanna Yunusova får vi se en vacker systersymbios och villkorslös kärlek, medan vi följer dem och deras liv under den omvälvande tonårstiden när det är dags att växa upp, att bli sin egen person, och att stå på egna ben.

Bild1_cmykDokumentärfilmaren Malin Andersson träffade Julia och Johanna i Bromölla för åtta år sedan. Som tioåringar kom tvillingarna till Sverige tillsammans med sin mamma, på flykt från Azerbajdzjan för att undkomma förföljelse. I ett försök att tysta Julias och Johannas politiskt aktiva mamma blev tjejerna kidnappade, instängda i en månad och våldtagna. Med det som bakgrund följer Malin tvillingarna från det att hon började filma 2011 och fyra år framåt. Resultatet är en minst sagt gripande film.

Det finns många starka scener i filmen och tjejernas ord ger ett genljud inombords. ”Vi är starka för att vi har varandra”. ”Jag vill leva mitt eget liv, ingen ska bestämma över mig”. ”Killar är drömförstörare”. ”Man ska inte dra alla över en kant, men ingen ska bestämma över mig”.

Johanna flyttar till Varberg för att plugga till ingenjör. Farvälet på stationen är gripande lekfullt, men förföljs av Julias ord: ”När jag är själv kommer alla tankar tillbaka. Det känns som man sitter bakom galler, i huvudet.” Ingen av systrarna vill låta den hemska händelsen de blev utsatta för diktera hur de ska leva sina liv, men samtidigt ligger minnet av den ständigt som en skugga över dem.

Genom filmen växer tjejerna obönhörligt åt olika håll. Malin har fångat det smärtsamma i att glida isär, i att omdefiniera och förändra syskonrelationer och många stunder mellan tjejerna stannade efter filmen kvar i flera dagar inombords. Blodssystrar är en modig film om utmaningen att stå upp för sig själv och att gå sin egen väg. En modern skildring av kvinnoöden som verkligen behövs idag, och som föddes ur ett möte i Bromölla.

Efter filmvisningen bjöd Malin och Julia in till ett samtal med publiken, svarade på frågor och diskuterade sin vision.
– Vi är jättenöjda med filmvisningen och det fina samtalet med Malin och Julia, säger Lotta Pettersson, vikarierande kultursamordnare i Bromölla. Det är värdefullt både för publiken och för filmskapare att mötas i samtal kring den här typen av film, och vi hoppas kunna arrangera fler filmvisningar med regissörsbesök framöver.

Blodssystrar är värd att se för personer ur alla åldrar, speciellt om man har egna syskon. Relationsdynamiken känns igen och filmen lämnar ett kännbart avtryck efter sig i ens medvetande.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelÅrsmöte för Mörrums Hembygdsförening
Nästa artikelSölvesborgsgolfare imponerade i 6-kampsgolf