Veijo, Brita och Ann-Marie i boendets egna lusthus. Foto: Daniel Sverkersson

Bromölla
Vi besökte Veijo och Brita Weston som nyligen flyttat till det nybyggda trygghetsboendet ”Pynten” i Bromöllas nya stadsdel Ivöstrand. Ann-Marie Johnsson, var på besök hos dem vid tillfället.

Trygghetsboende är en boendeform som kom till 2008 och är till för boende som är för friska för äldreboende men ändå vill ha gemenskap och samvaro. Det är en kombination av privat bostad och flera gemensamma utrymmen både inomhus och utomhus som ger stor valfrihet.
I Pynten finns det 34 lägenheter, tvåor och treor på 64-70 kvm, generöst ljusinsläpp, fullt utrustat kök samt inglasad balkong eller uteplats.

När vi kommer på besök hos Veijo och Brita Weston har dom besök av Ann-Marie Johnsson som också är nyinflyttad på Pynten. Vi ställde lite frågor till dom hur dom upplever deras nya boende.

Pynten är utrustad med moderna tillhörigheter. Här syns det gemensamma köket.

Berätta lite om varför ni flyttat till Trygghetsboende?

-Åldern som trampar på, man vill ha lite mer fritid och ordning, berättar Veijo.

Ann-Marie som tidigare bodde i hus i Gualöv berättar att efter sin makes bortgång kändes ensamt och man träffade inte så mycket folk. Sen hon flyttade hit upplever hon mycket mer gemenskap och slipper ensamheten.

-Det är så skönt att slippa underhålla trädgård och det är så fint med alla planteringar runt detta boendet, säger Brita.

Vad finns det att göra här på Pynten?

Veijo visar oss hobbyrummet där Veijo har egentillverkade spel.

-Vi har gemensamma utrymmen så som hobbyrum, tv-rum och matsal, vi spelar Bingolotto ihop och gör vad man själv vill, säger Veijo. Just nu håller vår Trygghetsvärd Carina Edvardsson fråga alla boende vad dom vill hitta på framöver, aktiviteter med mera. Själv hjälper jag gärna till att pumpa luft i däcken till bilar och cyklar, man hjälper varandra.
I vårt hobbyrum har jag egentillverkade spel där vi har tävlingar. Vi har även utsikt över fotbollsplanen för de som är intresserade. I sommar pratar vi om att grilla.

Hur är Servicen?

– Mycket bra, behöver vi hjälp kontaktar vi hemtjänst när som vi behöver det, berättar Brita. Vi får även hjälp om det behöver sättas upp lampor.

Va där det för fördelar med detta trygghetsboende?

Stor trygghet, närheten till sjön, bra utrymme, fint och modernt, gemensamma aktiviteter och stor gemenskap där vi alla kommer bra överens och vill man vara för sig själv går man bara till sin lägenhet, säger Veijo.

Brita nämner att det är mycket folk som rör sig i området och känns lite som en helt ny stad att bo i och att om man vill gå en promenad är det inte långt in till centrum.

Veijo tillsammans med trygghetsvärden Carina Edvardsson.

Rekommenderar ni andra att flytta till Pynten?

-Absolut! Det är helt perfekt, är alla tre rörande överens om.

Vi på INFO-Bladet önskar alla lycka till med deras nya boende

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelDans för funktionshindrade i Folkets Hus
Nästa artikelSkånska Rundtouren trivs på Sölvesborgs Gk