Johan visar upp Hästsadeln som han sytt nytt läder på.

Nymölla
Med envishet och sin nyfikenhet intakt har Johan Karlsson utvecklat sina idéer till att växa från Hobby till ett företag.
Problem med nacke och rygg försvårade möjligheten att sköta ett arbete på heltid och efter att den besvikelsen lagt sig startade tristessen och han behövde någon sysselsättning, menade Johan. Det blev att ta fram sin Biker-plånbok i läder som varit trasig ett tag och fundera på hur man lagar en sådan. Ett startkit för läderarbete köptes in och på den vägen är det. I dag arbetar Johan efter när hans kropp ger sin tillåtelse och driver företaget på en kvarts basis.

Snyggt fodral

Utvecklingen har givit honom möjlighet att införskaffa bra maskiner som kan hjälpa till att bearbeta material till färdiga produkter. Skinnsymaskin och större symaskiner för grövre tyger är bra hjälpmedel.
Genom åren har en el del customarbete i skinn gjorts med resultat som gett fler kunder efterhand. Man kommer med små skinnbitar som ska sammanfogas och allt som är skinn går att bearbeta.
– Detta är en ridsadel där kunden hade som val att skicka den till fabriken och få den fixad men valde att åka till Nymölla för att låta mig fixa det, berättar Johan.
Kunden spar ganska många moment och säkert massor i nervös väntan på om man någonsin kan få igen sin sadel.

Unika livremmar sadlar väskor mm

Det har hänt mycket sedan den första plånboken då även andra uppdrag inom sömnad har landat på J K läders bord. Det handlar om reparation av båtkapell, en starkt efterfrågad tjänst och det lär bli mer framöver.
-Många har ingenstans att vända sig med kapell som gått sönder, så de hör av sig till mig, säger Johan.
Det handlar om att ta steget från hobby till företag och det får inte bli så att de fem år som jag haft detta ska suddas ut utan det handlar om att få en balans där jag kan ta arbete i egen takt efter hur kroppen funkar.
Det finns fortfarande vissa arbeten som jag inte vet om jag kan eller inte har testat men i en process då man testar sig fram som tex nytt tak till hammocken som ligger i planering just nu så kommer mina tjänster att omfatta fler produkter.
Det finns är många fina produkter i skinn i Johans ataljé och de flesta är beställda och utförda med proffskvalité som resultat. Blir de inte hundraprocentigt bra vill jag inte lämna ut de berättar han och visar en livrem där ett stygn hamnat fel och den remmen har blivit kvar.

Personliga hundhalsband

Att bearbeta skinn med sk mönstring är ganska populärt och helt fantastiska designade sadlar, väskor och bälten får sin unika form och utseende. Ett krävande och tufft arbete men ack så snygga alster.
Jag har designat bälten till olika klubbar och föreningar som vill ha sina egna loggor på produkterna.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelTips på att spara på tid
Nästa artikelVårskrik, rumpchock, rumpnissar och vildvittror intog Bellevueparken