Margareta Hjelmqvist och Annika Olsson.

Margareta Hjelmqvist och hennes man Mikael gjorde en resa från Småland till Tosteberga, men upptäckte en ”Till Salu –skylt” på vägen.

Tre veckor senare var de ägare till fruktodlingar och de fick renovera bonadshuset rejält, som var sommarbostad och rustade stallet. Här skulle de bara bo – året var 2008.

Flickorna i butiken-caféet. Maja Levin och Emmy Holmer.

Margaretas ena dotter Annika gick sista året på Gastronomilinjen på Högskolan i Kristianstad och i sitt examensarbete träffade hon många småskaliga producenter i Blekinge.

Annika fick tidigt insyn i både svårigheter och möjligheter, tack vare sitt examensarbete, så lärde hon sig mycket om olika smaker och komposition av en meny.

Café, butik och galleri.

Margareta gick hemma i sina tankar och drömmar började ta form och hon och Annika började med ett litet marmeladkokeri i gastronomiköket på Högskolan.

”Här bor vi mitt i äppelriket intill Ivösjön, den vackra bokskogen och Vångaberget med sin röda granit”, säger Margareta och talar om sin man Mikael som kommer från Unnaryd i Hylte kommun, där han samverkade med Vildmarksgymnasiet med fokus på skogsbruk.

Margaretas två döttrar Annika Olsson (som är kock) och Jessica Olofsson ansvarar för kunder i butiken, caféet, gårdshotellet med restaurang och kunder som har önskemål och vill beställa till fester och kalas.

Maten är lokalproducerad och Margareta poängterar hur viktig jakten är för landsbygden med både arbetstillfällen och bra mat.

Margareta är själv bonde i grunden och ”väl förankrad i myllan” – de hade grisar och kor, odlade sockerbetor och potatis.

Att knyta an kultur och historia med nuet ger ett sammanhang och de har också konferenser där sönerna Viktor och Olof Hällerståhl kan det mesta om fiber och IT, lokalen har all modern utrustning.

En vandring som de gjort i 8 år är ”Smakstigen”, som har 4 stationer med teman: äpple, vatten, berg och skog.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelHan hjälper djur till nya hem
Nästa artikelEn dag att minnas för livet…