Bromölla
I Bromölla kommuns stadgar för Eldsjälspriset kan man läsa:
”Eldsjälspriset är avsett som en belöning och uppmuntran och tilldelas person/personer eller förening som visat engagemang och/eller varit ambassadör inom sitt verksamhetsområde eller gjort en god gärning för lokalsamhället under föregående kalenderår”.
En som alldeles säkert stämmer in på denna beskrivning är Torgils Svensson Ordf. i Näsums Hembygds och fornminnesförening. Han har blivit utsedd till Bromölla kommuns eldsjäl och engagerade sig i föreningen då han blev invald i styrelsen för 46 är sedan.
Torgils berättar lite om tiden och engagemanget. Nils Svensson, min far var med och startade föreningen tyvärr gick han bort 1969. Jag gick med i styrelsen 1975. då det saknades en i styrelsen.
Då var jag 34 år och drev min gård samtidigt som familjen med tre barn krävde sin tid. Föreningen blev ett utbyte och framförallt var det den sociala biten som gav så mycket. Jag arbetade ganska ensam på gården och genom föreningen träffade jag mycket människor och fick ett stort nätverk. Hela familjen var med och slöt upp på alla evenemang vi ordnade.
Jag blev vald som ordförande 1990. Föreningen var då i typ dvala och jag satsade på att marknadsföra oss bland annat genom Hantverksdagar, byaträffar med guider och lokal underhållning från den byn vi besökte. Som byavandringen i Östad, här guidade Uno Rönndal, Marlene Sibbesson sjung och Jonas Thun spelade. Jonas tror jag gjorde karriär i USA.
Det blev många bussresor runt i södra Sverige genom föreningen där alla bjöds in som ville delta, de gick till Södra Sverige, Danmark, Öland, Österlen, m flera.
Föreningen ordnade även sommarkvällar i trädgården.
Torgils är den som startade Hantverksdagen som nu är ett bevarat begrepp sedan 31 år. Många artister har deltagit och 2019 gästades man av Thorleif Thorstensson som startade Dansbandet Thorleifs 1962.
Vi startade om arbetet med årsböcker 1991 och bytte utgivningsmånad från Januari till december. Bara den ändringen ökade antalet sålda ex. Men man fick numera en mer innehållsrik bok och sedan 1978 finns det berättat om bygden i dessa böcker. De flesta årsutgåvorna kan köpas genom föreningen.
Genom arbetet med alla årsböcker har jag besökt många hem i området Jag kan fortfarande se alla de personerna framför mig, även om de är borta sedan länge och de har visat ett stort förtroende då vi fick låna handlingar foto mm.
Genom åren har man tagit hand om Bravastugan som räddades från rivning Godsmagasinet tog vi också över samt Banvaktarstugan, vilken nu är den enda som finns kvar på hela sträckan.
I dag fungerar Torgils som en spindel i nätet och som en kontakt för alla som söker sina rötter i bygden. Han känner de flesta och kan ofta hjälpa till att koppla ihop människor.
Priset som Kommunens Eldsjäl har helt garanterat hamnat hos rätt person och vi på INFO-Bladet gratulerar Torgils Svensson till detta pris. Priset ska utdelas den 13/11.
Det blir dock det sista eldsjälspriset som ska delas ut då Bromölla kommun deklarerat att det är svårt att göra en rättvis bedömning. Man instiftade det för tre år sedan och nu avslutas det på topp.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelHa en kuslig Halloween
Nästa artikelKvarngårdens miljöprodukter