NOA:s huvudkontor är placerat i Sölvesborg och här finner vi merparten av bolagens administrativa funktioner. På bild några av dessa ; områdeschef Martina Olovsson, Verksamhetschef Jennika Grimmesjö, Löneadministratör Lena Boström och områdeschef Cecilia Ottosson.

Sölvesborg
Det är snart 20 år sedan NOA Personlig Assistans startade sin verksamhet. Jerry och Eva Håkanssonletade personlig assistans till sin son men upplevde inte att vare sig kommunen eller andra privata bolag kunde möta deras behov. Till slut bestämde de sig i stället för att starta eget och göra saker på deras sätt.
Idag är NOA en etablerad och erfaren assistansanordnare som varje dag ser till att deras kunder får det stöd de har rätt till. Men assistans handlar om så mycket mer. Eftersom vi själva vet hur viktigt det är att lyssna in varje unik familj- och individs behov hoppas vi att vi är lite extra bra på just det. Det är i alla fall vad många av våra kunder säger när vi frågar. Och det är vi stolta över.
Sedan ett antal år tillbaka ingår även ALOIS assistans, med etablering på skånska västkusten samt Österlen Assistans (södra och mellersta Skåne) i NOA-familjen. Att växa som bolag har varit en nödvändighet för att överleva i en bransch där de ekonomiska marginalerna är små. På detta sätt har vi kunnat effektivisera vår administration och samtidigt erbjuda god assistans över hela Skåne, Blekinge, Småland och Halland.
I dagsläget har bolaget ca 300 medarbetare, huvudkontor i Sölvesborg och två mindre kontor i Ängelholm och Ravlunda. Det betyder att våra kunder och medarbetare har sin assistansanordnare och chef inte alltför långt bort. Att närheten och tillgängligheten för kunder och medarbetare finns kvar trots, att vi växt, är något som varit väldigt viktigt för oss.
Det personliga och hjärtliga får aldrig försvinna.
Världens viktigaste jobb!
Att vi tycker att personlig assistans är ett av världens viktigaste jobb är kanske ingen överraskning. Vi vet att bra assistans bygger på förtroende, kunskap, empati och samarbete mellan oss och våra kunder. Viljan och kunskapen att göra skillnad för en kund måste vara drivkraften hos den som väljer att jobba som assistent och det är just dessa bitar vi letar efter när vi rekryterar. Har man dessa egenskaper ska man söka jobb hos oss. Vi lägger även stor vikt i våra matchningar eftersom vi är övertygade om att personkemin mellan kunden och assistenten leder till den bästa assistansen. Då blir det bra för alla parter.
Så konstaterat är, att bra assistans inte enbart kräver duktiga utan också rätt assistenter. Därför lägger vi stor vikt på att ta hand om våra anställda och erbjuda en trygg men också utvecklande arbetsplats. Vi omfattas självklart av kollektivavtal och alla assistansgrupper har sin arbetsledare som har ansvaret att organisera bemanning och scheman så att kontinuiteten för kunden blir optimal och arbetsmiljön för medarbetarna god. Att vi är ett litet företag gör att vi har förutsättningarna att hela tiden arbeta gemensamt mot samma mål och vision. Här finns inga stuprör eller separata processer. Alla som arbetar hos oss har samma mål, driv och ambition – att leverera det bästa assistans man kan få.
Att ambitionen är lika stark idag som den var för 20 år sedan när NOA startades är det ingen tvekan om. Dock är det tufft idag att vara assistansförmedlare. Assistansersättningen från
Försäkringskassan har halkat efter rejält de senaste 10 åren och har inte alls höjs i paritet med samhällets löneökningar och avgifter. Många assistansbolag överlever inte. Även besluten är snävare och ibland inte rimliga i förhållande till våra kunders behov. Men vi vänder och vrider så gott vi kan för att trots allt få ut maximalt stöd för både våra kunder och medarbetare. Ser vi orimligheten i ett beslut har vi även möjlighet att erbjuda juridiskt stöd åt våra kunder.
Mitt i allt arbete är det också viktigt att ha roligt tillsammans. Under året anordnar vi ett antal evenemang där både kunder och medarbetare träffas och har trevligt tillsammans. Ibland bolagsvis men det har även förekommit evenemang där alla bolagen träffats. I fjol var vi tex i Skånes djurpark tillsammans. Nu närmar det sig advent och det är snart dags för vårt årliga julbord som både kunder och medarbetare bjuds in till.
Julborden är en tradition i alla våra tre bolag och något alla verkligen ser fram emot varje år.
Foto: Privat

Föregående artikelMarcus satsar på framtiden och skiftar inriktning på verksamheten Storgatan 33.
Nästa artikel2000 kvadratmeter bilhall med salubilar