Therese och Christoffer Foto: Monica Oredsson

Sölvesborg
Valje Rökeri startades 1986 och låg då i Edenryd vid vattnet, men efter en brand fick företaget flytta.
Sedan 1990 har man funnits i befintliga lokaler som man har byggt ut efterhand.
År 2015 tog Christoffer (Stoffe) över Valje Rökeri. Han hade arbetat där under 3 års tid men kört lastbil några år och var väldigt trött på att vara ute på vägarna. När Valje Rökeri blev till salu tog han över företaget. På Valje Rökeri arbetar också Therese som har jobbat i charken på Extra i Mjällby i många år. I butiken säljer man över disk och där finns allt mellan sillinläggningar till färsk fisk samt tillbehör som såser och hembakat bröd. Många kunder frågade efter bröd så därför började de själva att baka. På sommaren har man utökat med uteservering och den är mycket populär. Menyn består av många delikatesser inom fisk och det finns köttbullar till barnen om de vill ha.

Christoffer i fullfart med goda
Sillinläggningar
Foto: Monica Oredsson

Till Valje Rökeri kommer lokala kunder och äter, men det är också turister från campingarna som ligger i närheten som cyklar hit, berättar Therese.
Det var ett par i somras som kom en gång i veckan under hela sommaren och åt fisksoppa.
Varje måndag kör Valje Rökeri ut produkter till livsmedelsbutiker från Emmaboda till Ystad samt till en del restauranger, så det är fullt fart hela tiden berättar Stoffe och ler.
Under sensommar och höst har det varit mycket beställningar på skaldjurstallrikar som innehåller färska och rökta räkor, hummer, havskräfta, krabba, västerbottenpaj och såser samt hembakat bröd.
Therese berättar att det är många som kommer och köper ål och lax för att ge bort i present och det är ett väldigt bra tips om man inte vad man ska ge till någon som har allt och dessutom uppskattar att äta gott.
Nu är det fullt upp med att planera inför julen, då kommer beställningar från företag som bland annat ska ge presenter till sina anställda och många privatpersoner handlar till julborden.

Skaldjurstallrikar som bland annat innehåller färska och rökta räkor, hummer, havskräfta, krabba
Foto: Valje Rökeri

Jag frågar hur deras framtidsplaner ser ut och tanken är att så småningom bygga en inomhus servering så man kan förlänga säsongen säger Stoffe.
Text: Monica Oredsson

Föregående artikelLUKAS MOODYSSON ÅTERFÖRENAR ETT ÄLSKAT 70-TALS KOLLEKTIV
Nästa artikelEntreprenadfirman som erbjuder allt inom grävning.