Katmandu/Sölvesborg
Jordbävningens epicentrum var några mil fågelvägen från Folkkyrkan Sölvesborgs center i Nepal. Barnhemmet står kvar men toaletten jämnades med marken och alla resurser riktas nu till att hjälpa de allra fattigaste.

Folkkyrkans missionsarbete, (PTL), arbetar över hela världen och har i nästan 10 års tid varit aktiva i Nepal med barnhem, kampanjer och bistånd. Tommy Lilja, pastor från Sölvesborg, besökte Nepal så sent som i november 2014.
– Jag åkte över just det område där jordbävningen slog hårdast. Det är branta berg med terrass odlingar flera tusen meter över havet. Det går inte att nå de byarna med bil. Vägarna tar slut och du måste gå i timmar för att nå de som bor allra mest avlägset.

Med hjälp av behållningen från bland annat Norrebodens Second hand i Sölvesborg så deltar Folkkyrkan i hjälparbetet.
– Vi har sedan flera år tillbaka folk anställda i Nepal och vår barnhemsföreståndare leder nu vårt räddningsarbete. Det är tufft och de tvingas bära hjälpen i timmar. Nepal är ett av världens fattigaste länder och infrastrukturen är underutvecklad. Detta och den unika typografin gör hjälparbetet svårt. Hur många som är skadade utan att få hjälp är svårt att bedöma, p.g.a. otillgängligheten.

Hur lång tid kommer hjälparbetet att ta?
– Det kommer att pågå länge. Vägen mellan Pokhara och Katmandu, där jordbävningens centrum fanns, var före jordbävningen oerhört dålig. Omöjligt att säga hur lång tid det tog att köra, mellan 4 – 8 timmar. Om någon fick stopp, t.ex. punktering så stannade trafiken i den körfilen till dess att punktering var lagad. I de här länderna har ju inte alla ett reservhjul. Den här vägen, som har samma betydelse som E4 i Sverige, är nu sönder av jordbävningen. Ett exempel på de många utmaningar som Nepal står inför. Tänk då på att alla vägar ut ur Katmandu är likadana.

Folkkyrkans bistår med tält, filtar, mat och enkel medicin.  De närmaste månaderna går behållningen från Norrebodens Second Hand till Nepal.

Föregående artikelBygdens hemvändare fick hjälp att blicka tillbaka…
Nästa artikelNya Råby fritidsklubben hade hälsorunda och bjöd på grillkorv