Borrekören levererar ljuvliga toner.
Den 26 november var det premiär för nya Borre Museum. Förvandlingen av museet med flytt till ändamålsenliga lokaler, tvärs över foajén, i tingshuset är en dröm som går i uppfyllelse för Kulturföreningen Borres Vänner.
Vid premiären firades det med körsång, diktläsning, kåserier om Borres seriefigur Pigge-Linus och kaffe med julanknytning.  Borrekören som gästat tingshuset tidigare framförde sånger textsatta av Mary-Ann Nilsson och Johannes Holmqvist till melodierna ”Man får inte ha för stora pretentioner” och ”Skånska slott och herresäten”. Mary-Ann Nilsson har också skrivit dikter om Borre som framfördes av Åke Holmström.
Borre var inte bara lokalt känd utan även riksbekant som serietecknare. Hans serie Pigge Linus presenterades på Sveriges Nationalmuseum tillsammans med serier som August o Lotta, Kronblom och 91:an Karlsson. Om allt detta kåserade Kjell Håkansson. Att Borres teckningar lever vidare fick vi också veta då årets upplaga av ”Smålänningens jul” har en helsida med Borres teckningar.
– Det har funnits en samling föremål i den gamla klubblokalen sedan tidigare, den har nu renodlats till att passa i ett museum, säger föreningens ordförande Ulla Boberg. – Vi har fått möjlighet att åskådliggöra Borres alster på ett bättre sätt.   Det var tidigare knepigt att få en klar överblick. Vi vill ”lätta upp” för besökaren och   valt ut föremål för att skapa tydligare linjer, fortsätter Ulla Boberg.
Vid premiären märks att föreningen Borres Vänner är väldigt nöjda. – Det här är jättekul, det är en utveckling i rätt riktning för Kulturföreningen Borres Vänner. Vi hoppas på att fler upptäcker den här fantastiska miljön med Borre Museum i tingshuset, säger Kjell Håkansson, som är kassör i föreningen.
Text & Foto: Ingvar Jagestad
Föregående artikelBM Designcenter invigde sitt nya galleri
Nästa artikelLärorik ”Sköt dig själv” utbildning