Sölvesborg
Hösten 2012 gav Listersläktens förening ut boken ”En krönika om Listersläkten: Axplock från forna tider, mestadels från Mjällby socken”. Det är historiker Marcus Bernhardsson som är bokens redaktör och på klockan 18:30 den 19:e november föreläser han, igen, utifrån denna bok i Hälleviks Hembygdsgård.

– Det är åttonde gången jag föreläser om boken och varje gång har det kommit 70 – över 150 personer/tillfälle. Jag trodde inte att det var så stort intresse för bygdens historia, som det faktiskt är. Då jag föreläser använder jag aldrig manus, varje föredrag är unikt, berättar Marcus.

Ämnet är också oerhört stort och denna gång kommer Marcus att koncentrera sitt anförande till bland annat Listerlandets bebyggelsestruktur och de omvälvande jordskiftesreformer som drog över trakterna för exakt 200 år sedan. Byarna sprängdes, landskapet ändrades och människor sökte sig till nya gemenskaper.

– Lister har gamla anor och var länge ett eget område mellan Skåne och Blekinge. Denna gång kommer jag också att föreläsa om olika straffmetoder som användes mot de som gjorde något som rubbade ordningen i samhället, avslöjar Marcus. Jag kommer bland annat att ta upp ett par fall där offren hamnade i ”stocken” utanför Mjällby kyrka.

Den nuvarande kyrkan i Mjällby är bygd av riksdagsmannen för bondeståndet, Knut Persson. Denne ofrälse man var liksom landshövdingen i Blekinge, af Håkansson, två av de mest driftiga personerna i hela södra Sverige.

Är man intresserad av lokal historia är det ett utmärkt tillfälle att besöka föreläsningen i Hälleviks Hembygdsgård klockan 18:30, den 19:e november!

Text: Petra Horning

Föregående artikelGudahagens Vikingmarknad åter en succé!
Nästa artikelNär Østdanmark blev Sydsverige