Sölvesborg
För assistansbolaget NOA Personlig Assistans är kundernas livskvalitet den viktigaste och största drivkraften. Att vara tillgängliga för sina kunder och ha en bra matchning mellan kund och assistent är en av deras hörnstenar.

Sofie Gustavsson har jobbat på NOA Personlig Assistans i snart 10 år, hos samma kund. Hon har fått följa kunden genom många förändringar i livet, från grundskolan till jobb, och hon trivs fortfarande lika bra.
– Jag halkade in här, ungefär, ler Sofie. Jag sökte ett jobb som personlig assistent, trots att jag inte jobbat med det innan, och fick det. Att jobba med min kund, och i det här yrket i allmänhet, har gett mig en annan syn på livet. Allt går bara man vill och alla förtjänar samma rättigheter.

NOA Personlig Assistans har ca 140 stycken anställda under sina vingar. Alla assistenter erbjuds möjlighet att gå olika utbildningar, ett utmärkt tillfälle för att träffas utanför det egna arbetslaget och hämta in nya kunskaper. HLR-utbildning, lyftutbildning, brandutbildning och olika föreläsningar får assistenterna att utvecklas så att de kan göra ett bra jobb hos sina kunder.

Annelie Nilsson började jobba hos NOA Personlig Assistans 2012. Hon arbetar med ekonomin på kontoret och ser tillsammans med de andra på kontoret till att assistansbolaget rullar som en väloljad maskin.
– På NOA Personlig Assistans är vi ett glatt gäng som trivs bra med varandra, både assistenter och vi på kontoret, ler Annelie. Vi har låg sjukfrånvaro bland de anställda, arbetsmiljön på arbetsplatserna kontrolleras kontinuerligt, och vi är noggranna med att matcha kunden med assistenter som han eller hon fungerar bra med. Vi har även låg personalomsättning, vilket kan kännas extra tryggt för kunderna.

Det är viktigt att assistenten har god personkemi med kunden och hos NOA Personlig Assistans har kunden stort inflytande över vilka assistenter som hen vill ha i sitt arbetslag. På kontoret finns även en sjuksköterska anställd, som förut arbetat som MS-sjuksköterka. Hennes kunskaper står till kundernas förfogande med allt från frågor om medicin till lyftteknik.

– Vi på NOA ger det lilla extra, ler Annelie. Vi vill att våra kunder och assistenter ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt, och vi på kontoret ser till att alltid vara tillgängliga och nåbara.
– Som personlig assistent är det viktigt att vi är hänsynsfulla och lyhörda för brukarens behov, fortsätter Sofie. I och med att vi arbetar i någon annans hem är det viktigt att vara flexibel och måna om varandra.

NOA Personlig Assistans ser till alla sina kunders behov, både små och stora, vilket märks på hur väl både kunder och assistenter trivs på assistansbolaget.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelBoulespel – ett mycket intressant spel på frammarsch
Nästa artikelStallbyggen firade nyinvigning av butiken