Sölvesborg
Ysane vägkyrka har återigen varit en succé. Många besökande har under de två senaste veckorna gästat den medeltida S:ta Gertuds kyrkan vid randen av Vesan och Listerlandet. Många är de som ställt upp under de två veckor vägkyrkan har hållit öppet.

– Både personal, förtroendevalda och många frivilligarbetande har på olika sätt bidragit till att göra gemenskapen i Ysane mycket lyckad, anser kyrkorådets ordförande Marcus Bernhardsson. En del har guidat i kyrkan, medan andra har bakat till församlingsgemenskapen i församlingshemmet. En del har agerat vaktmästare i kyrkan genom att tända ljus, ringa i klockorna i samband med andakt och musikupplevelsen kl. 14:00.

Bild2_cmykDe olika musikframträdandena har varit skiftande och både kyrkan som församlingshemmet har varje dag varit smyckade med vilda blommor från trakten och ca tre värdinnor har ständigt haft kaffe och kakor i beredskap till fikasugna resenärer som stannat till. I församlingshemmet har också studieförbundet Sensus 12 omfångsrika och genomarbetade skärmutställning ”Kvinnor i förändringens tid – reformationens och vår” informerat om kvinnans viktiga roll inom kyrkan.

Och strax intill S:ta Gertrud, de väg-farandes skyddshelgon, har Sveriges blå/gula flagga varit hissad samtliga vägkyrkedagar.
– Vägkyrkan i Ysane är den äldsta i Blekinge. Det var år 1983 som S:ta Gertrud i Sölvesborgs kommun blev vägkyrka, så traditionen firar i år 32 år, uppger kyrkoherde Patrik Carlsson.

Föregående artikelMjällby Lekmannakår bjöd på en bygdehistorisk afton
Nästa artikelBataljen vid Ljungaviken