Anna med sin schäfer och Jens med sin shetland sheepdog

Sölvesborg
Sölvesborgs brukshundsklubb har anordnat en lyckad informationsträff där man fick värdefull information om vad man ska tänka på vid köp av hund.
Ledarna Johanna Hedlund, Fia Olofsson och Lena Persson är alla överens om att det är trevligt att ha hund.
Johanna är uppväxt på hundklubben men har haft uppehåll och kom tillbaka för 4 år sedan. Hon tränar rallylydnad och spår i skogen med sina mopsar Bertil och Göte. Fia har varit medlem i klubben sedan 2014 och tränar med sin hund Stina som är en Staffordshire bullterrier genom att spåra i skogen för skoj skull.
Lena har varit medlem sedan 1999 och har en dansk svensk gårdshund vid namn Kimbo som hon gör rallylydnad med. Informationsträffen bestod av att ledarna berättade vad man ska tänka på vid köp av hund och därefter visade de upp sina egna hundar tillsammans med Anna och Jens som berättade om sina hundraser.
När man ska skaffa hund är det viktigt att tänka på att de olika raserna har olika egenskaper. De är framavlade för olika ändamål, såsom jakt, vall och sällskap.
Köper man en arbetande hund får man vara beredd på att arbeta. Har man en högtempererad hund måste man har fullt fokus på hunden. Man ska inte köpa valpen bara för att den är söt utan tänka på rasens egenskaper, vad har man för bil, hur och var man bor och hur mycket tid är man villig att lägga på hunden.
Man bör läsa på om de olika raserna för att veta vad de kräver och vilken mentalitet rasen har. Man kan även kontakta olika uppfödare för att lära sig mer om rasen och innan köp ta reda på så att valpens mamma och pappa är friska och även mor- och farföräldrar. Då får man bästa utgångspunkt som valpköpare.

Johanna, Lena och Fia tillsammans med sina hundar av raserna mops, staffordshire bullterrier och dansk svensk gårdshund.

Genom att se hur pappan ser ut och hur mamman ser ut kan man få ett hum om hur valpen kommer att bli. Det är bra att träffa valpens föräldrar och uppfödare hemma i deras miljö några gånger för att se så att hundarna växer upp i en bra miljö där de kan känna sig trygga. Är man en seriös uppfödare vill man gärna hjälpa till.
Sölvesborgs brukshundsklubb rekommenderar att man köper en hund som är född i Sverige för att det blir enklare, säkrare och man slipper karantän. ”Man köper inte en hund på en parkeringsplats” säger Johanna och syftar på att man som köpare inte får några garantier när man inte vet var hunden kommer ifrån.
Att köpa en hund är den lilla kostnaden i sammanhanget. Man måste tänka på att det tillkommer kostnader för försäkring, vaccinationer, foder, utrustning och veterinärkostnader. När man köper en hund måste man registrera hunden på sig själv på Jordbruksverket och det är viktigt att skaffa en bra försäkring. I Svenska Kennelklubbens ägarregister kan man på djurid.se registrera sin hund med beskrivning för att den lättare ska kunna hittas vid rymning eller stöld. När man hämtar hem sin hund från uppfödaren är det viktigt att någon är hemma med hunden i några veckor så att den kan vänja sig vid sitt nya hem. Hunden behöver få en trygg relation till familjen och att få miljötränas genom att komma till olika platser.
Alla hundar går att socialisera därför är det bra att vänja dem vid olika ljud såsom skrikande småbarn säger Johanna. Genom att gå med i Sölvesborgs brukshundsklubb kan man utbyta information och erfarenheter med andra medlemmar. Sölvesborgs brukshundsklubb har bland annat valpkurser, allmän lydnad, rallylydnad och specialsök. På deras hemsida solvesborgsbrukshundklubb.se kan man hålla utkik för kommande aktiviteter såsom deras trivselpromender.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelBräkne-Hoby Scoutkår – en bred förening som även intresserar sig för samhällsfrågor
Nästa artikelI Snäckan är alla med funktionsvariationer välkomna