Foto: Skånska Björnens riddare

Sölvesborg
Lördagen den 8 juli blir det medeltida marknad i Sölvesborg. I år kommer marknaden att vara placerad, precis som i fjol, på gräsmattan norr om S:t Nicolaikyrkan.
Denna sommarmarknad har vuxit i omfång och flera nya såväl nasare som inslag har tillkommit. I år besöks aktiviteten bl.a. av gycklare, riddare, en hovnarr samt riksspelkvinnan Astrid Selling, vilken på flera olika instrument kommer att framföra medeltida toner. Flera barnaktiviteter utlovas, bl.a. kommer flera anställda vid Blekinge museum att praktisera diverse medeltida spel som passar för hela familjen.
Mitt på dagen kommer också ett tornerspel att utföras mellan flera olika riddare till häst. Denna ryttartävling kommer att ske på gräsytan mellan Furulundsskolan och S:t Nicolaikyrkan.
I fjol besöktes marknaden av flera tusen besökande och i år kommer den att ha ett fint utbud av varor, från blommor och annat grönt, till bröd, kakor, honung, smide och slöjdarbeten samt keramik och mycket annat hantverk. Några slöjdare kommer också att praktisera sitt hantverk på plats. Företrädare från flera olika historiska sammanslutningar i länet kommer också att medverka. Man kan också besöka en spådam. Kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson tycker att det är väldigt roligt att denna, Blekinges enda medeltida marknad, alltjämt fortlever och att intresset för den bara blir större och större. Och Marcus säger vidare, att årets marknad kommer att skilja sig en del från tidigare årgångar. I år kommer nämligen flera olika sinnen att aktiveras. Det kommer att lukta, höras och även smaka medeltid på denna marknad. Bl.a. kommer helgrillad gris att grillas och Sölvesborgs körsällskap kommer att framföra sånger.
Marknaden arrangeras av Sölvesborgs kommun i samarbete med Blekinge museum och Kulturarv i Blekinge / Region Blekinge samt Musik i Blekinge / Region Blekinge.
Text: Patrik Lundin
Foto: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelGrundsjön är en Put & Take sjö
Nästa artikelKnölsvanen Svinto byns kändis