Tommy Lilja, pastor sedan 25 år i Sölvesborg och ledare för PTL Ministries, med kontor i ett 10-tal länder, är också en av våra mer drivna författare med 14 böcker på svenska. Varav en fått högsta betyg på bibliotekstjänst.

Sölvesborg
Vi gjorde en intervju med Tommy Lilja, som är pastor sedan 25 år i Sölvesborg men är också en driven författare.

– Hej Tommy, Varför skriver man böcker?
För att du har något du vill berätta!

– När kom din första bok ut?
Det var redan 1994, en thriller ”Kylan” på Normans förlag.

– Sedan har du fortsatt?
Ja, det är en del av det jag gör, böcker är ett utmärkt sätt att kommunicera.

– Finns böckerna översatta?
Ja, finska, hindi, norska, etcetera och inte minst engelska. Sista boken skrevs direkt på engelska för den amerikanska marknaden och under våren kommer en av titlarna ut i både England och Sydafrika.

– En av böckerna blev nominerad till årets bästa bok?
Ja, den ges ut igen nu, omarbetad med titeln ”Utveckla ledaren inom dig”.

– Ok, det var den boken som fick högsta betyg på bibliotekstjänst, vad innebär det?
Det undrade jag också. Vi fick betyg 5 av 5, och vi jämförde med flera andra just nu aktuella författare som Guillou, Läckberg, Schlingmann eller Lagercrantz som fått 3 eller 4. Vi är oerhört glada och tacksamma.

– Varför en bok om ledarskap?
Allt började för 20 år sedan, jag hade varit, lärare, rektor i grundskolan, pastor och var på väg in som ledare i en växande organisation. Men hade aldrig fått en ledarutbildning. Av en slump läste jag en bok om ledarskap och det förändrade allt. Jag plöjde det som fanns, 5000 sidor, bröt ner teorierna i 9 discipliner som på ett enkelt sätt förklarar principerna bakom ett fungerande ledarskap. Frågan jag besvarar i boken är: Hur får du folk att följa dig, inte för att de måste utan för att de vill och jag har skrivit på ett sätt så att alla skall kunna ta till sig principerna.

– Är det dina teorier?
Nej, det är det som är poängen. Varje årtionde har det kommit en viktig, genombrytande teori som presenterats i en tjock tegelsten till bok. Gemensamt för de alla är att de vilar på en grundläggande princip, som man faktist kan beskriva inom ramen av ett kapitel. Det har jag gjort i nio enkla kapitel.

– Varför är ledarskap viktigt?
Ledare har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Tar vi bort ledarna kommer samhället att stanna upp till dess att vi tillsätter nya ledare.

Boken “Believing Faith”, skrev Tommy direkt för den amerikanska läsaren.

-Varför skall man läsa din bok?
Över hela vår värld finns ledare som genom hårt arbete gör en betydande insats. De finns inom organisationer, idrottsrörelsen, politiken, den offentliga sektorn och i alla typer av företag. Några har gått den långa vägen, andra har blivit ledare på grund av att de varit duktiga inom sin profession, många har en examen i bagaget, men långt ifrån alla har utbildats i ledarskap.

Därför ser vi ledare som inte ”levererar”, ”går in i väggen”, eller gör skandal. Vi har eftersatt att utbilda det viktigaste momentet av ledarskapet, själva ledarförmågan. Hur gör man, när man vill leda andra? Med en pistol mot huvudet kommer alla att följa dig. Men om du vill att de skall följa dig frivilligt, hur gör du då? Där börjar min bok och sedan arbetar vi oss bakåt tills du har fått de svaren du behöver.

Text: INFO-Bladet
Bild: Simon Gullberg

Föregående artikelBesök från Dalarna med budskap från Andra sidan och strykjärnskonst
Nästa artikelHistorien om Pengabergets vattenreservoar