Främre raden: Susanne Karlsson, Elise Assarsson, Lotta Håkansson, Malin Nilsson. Övre raden: Stina Helmersson, Jeanette Jivhed.

På Stortorget i Sölvesborg bjuds både spännande aktiviteter, avslappning och sprudlande härlig Linedance till rytmisk countrymusik.

Friskvård, glädje och hålligång i en skön livsbejakande mix i samband med Hälsorundan i Blekinge.

– Detta är bara en modern fortsättning på gamla traditioner i bygden, med hälsa, huskurer, spel och dans och berättande, förklarar gruppen bakom evenemanget.

”Di gamle” visste att ta vara på allt vad naturen ger både när det gällde mat och mediciner. Och de kunde konsten att röra sig och roa sig på ett enkelt sätt med spel och dans i vägskälen, berättelser framför vedspisen och allehanda upptåg vid Valborg, första maj, vid juletid och midsommarfirandet.

Här har funnits många kända kloka gummor och gubbar som botade och lindrade både fysiskt och psykiskt lidande, med hjälp av traditionell läkekonst, folktro och magi.

– Mormor Matilda som kom från Eskemo och pappa Helmer som växte upp på Ryssberget i Bjäraryd, visste hur man skulle råda bot på de flesta vanliga krämpor som människor och djur drabbades av. Det var hylle(fläder) vid förkylning, fårtalg på bröstet vid hosta, malört kokt i pilsner vid magproblem osv, säger Stina Helmersson, journalist, författare och föreläsare från Sandbäck, som nu är aktuell med boken ”Hälsovinsten” om lyckat samarbete mellan alternativ- och skolmedicin.

Stina Helmerssons nya bok.

Stina berättar om boken Hälsovinsten, under Hälsorundan, lördagen den 30 mars, på Stortorget 3 i Sölvesborg.

Där framträder flera av traktens hälso- och friskvårdsföretag och erbjuder smakprov och information om sina olika verksamheter. En heldag med många spännande aktiviteter och gratis prova på.

Elise Assarsson och Anki Mårtensson från Elise Massage & Friskvård, erbjuder sittande rygg-axel massage och mindfulness.

Susanne Karlsson, från Livshjulet naturlig hälsa och Hälso-kraft, talar om naturmedicinska behandlingar, örtmedicin och näringslära. Meginemetoden, kinesisk filosofi, Xin ping och leder olika prova på övningar.

Hos Jeanette Jivhed, YourWellnessstore.se, kan man få smakprover på olika hälso- och hudvårdsprodukter baserade på Aloe Vera.

Lotta Håkansson, från Saloon Longhorn i Örlycke, bjuder upp till Linedance för alla som vill prova på. Hon berättar även om saloonens aktiviteter; ”Skogsbad i naturen”, kurser, konferenser, fester och berättarkvällar.

Malin Nilsson, Funktiondsmedicinska kliniken & Nima yoga, är sjuksköterskan som berättar om ”Helhetshälsa med vetenskaplig grund”. Funktionsmedicin, öronakupunktur, yoga med mera.

– Hälsotänk är naturligt och det är inget nytt påfund, menar Stina Helmersson. När jag växte upp på landet och var det självklart att odla sina egna grönsaker, frukt och bär. Gå i skogen och plocka bär och svamp. Ha egna höns för ägg, kanske en hushållsgris och får och lamm för köttet. Pappa jagade kaniner och fasaner som hamnade i grytan. Allt detta innebar en hel del rörelse och kroppsarbete – helt naturligt. Maten lagades från grunden på bra råvaror. Rejäl husmanskost. Mamma gick på ”husmodersgymnastik” och läsk och godis hörde helger och högtider till.

”Det ska vara hälsosamt!” sa mormor. Jämfört med det moderna bekväma liv många lever i vårt land idag var detta rena hälsokuren, påpekar Stina.

Vi behöver alla hitta tillbaka till det naturliga hälsotänket för att hålla oss friskare och piggare.

Fotnot: Hälsorundan i Blekinge, arrangeras i samarbete med Bättre hälsa i Blekinge, WellNetWork, lördagen den 30 mars över hela länet.

Foto: Malin Thorén

Föregående artikelHivshu – The voice of Arctic
Nästa artikelAoms mat tar dig till Thailand