Castellanerna bjöd in Sofia Lenninger till att föreläsa om Gunnar Asplunds liv, verk och betydelse för Blekinge.

Sofia Lenninger är Kultur- och bibliotekschef i Sölvesborgs kommun och hon har även ett stort intresse för Gunnar Asplund och hans verk, tingshuset i Sölvesborg i synnerhet. I början av föreläsningen talar hon om hur hon då och då går omvägar för att gå förbi tingshuset eftersom att hon aldrig tröttnar på det. Hon berättar att det alltid finns nya detaljer att se.

Under föreläsningens gång tar Sofia med oss på en resa genom Asplunds liv och tiden han levde i. Gunnar Asplund har gjort många verk genom åren, bland annat A- och B-huset på Vägga gymnasieskola i Karlshamn, Tingshuset i Sölvesborg som tidigare nämnt men även större verk som Stockholms stadsbibliotek. Även Skogskyrkogården var han med och konstruerade. Skogskyrkogården, som nu är ett världsarv enligt UNESCO, jobbade han med fram till sin död 1940.

En genomgående företeelse när man besöker Asplunds verk är att de ofta påverkar beteendet.

– Man stannar upp eller saktar ner och förstår att här händer det något, berättar Sofia.

Till exempel den långa betongtunneln som leder in till Skogskyrkogården eller att det i flera av hans byggnader blir längre mellan trappstegen ju närmre målet man kommer. Han lägger även mycket tid i detaljer och sätter även naturen i centrum.

Cirka 45 personer närvarar vid föreläsningen och samtliga verkar mycket nöjda med den intressanta och lärorika föreläsning Sofia Lenninger bjöd på.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelHär finns allt inom sport och fritid
Nästa artikelSnart dags för årets UDD-lopp!