Minnessten på Galgabacken.
Kulturföreningen Borres Vänners höstträff arrangerades som utflykt till ett besök hos konsthantverkarna Lindqvist och Norje tingshus. Det bjöds både på rysliga som konstnärliga tilldragelser.

Utflykten startade med berättelser i gastkramningens och ryslighetens tecken i stora salen på Norjes tingshus.  Ett tingshus med anor från slutet av 1700-talet som användes i rättsväsendets tjänst åren 1795-1918. Under denna period utdömdes ett tiotal dödsstraff.
Den sista avrättningen som verkställdes i Norje var då Bengta Svensdotter och Håkan Jönsson Bollman halshöggs i januari 1854. Brottet var giftmord på Bengta Svensdotters make och   dotter. Det bisarra i sammanhanget var att det behövdes tre hugg med bilan för att slutföra avrättningen på Håkan Jönsson Bollman! Lite mer beskedliga och ofta förekommande domar utdömdes för stölder, slagsmål och äktenskapsbrott.

En konstnärlig pärla avslutade utflykten med ett besök hos Konsthantverk Lindqvist.
Färgglada hästar.

Christer Lindqvist berättade engagerat och initierat om företagets tillkomst och verksamhet sen starten 1989. En titt runt i butiken och verkstaden ger en fingervisning om gedigna hantverk i trä. Färgglada hästar, andra skulpturer, nyckelskåp, tavlor m.m. fyller hyllorna.

Speciellt intryck ger de klara varma färgtonerna. Den vita färgen är en limfärg och de kulörta färgerna blandas till av färgpulver och oljelasyr.
Text & Foto: Ingvar Jagestad
Föregående artikelGrattis Demensföreningen i Karlshamn – 25 år!
Nästa artikelFilm och Skulptur, baserat på möten med byn Lifta/Fredens Oas