Jan Lundstedt välkomnar er till Mandel & Mandel

Mandel & Mandel är ett familjeföretag som tillverkar konfektyr med mandel och lakrits. Vi på INFO-Bladet träffade Jan i deras butik i Hörvik för att ta del av företagets spännande historia. 

Allt började för 20 år sedan när Jan Lundstedt stod som försäljare på en julmarknad och såg några andra som gjorde och sålde brända mandlar. Han blev nyfiken och intresserad av att lära sig göra brända mandlar och såg framför sig den långa kön som varit på julmarknaden. Jan bodde i Lund och arbetade som lärare, på skolan hade de en elevassistent som kom från Sydamerika. Elevassistenten tog reda på lite information om hur man gjorde brända mandlar, då det var vanligt i Sydamerika.  

Tillsammans började de stå på Mårtenstorget och sälja brända mandlar. De anmälde sig senare att stå på julmarknad i Svedala. På julmarknaden fick de en lång kö på säkert 20 meter, en sådan kö som Jan sett på marknader när andra sålt brända mandlar. Elevassistenten började stå och sälja i Malmö/Lund området, medan Jan som hade sommarställe i Hörvik började stå på marknader i Blekinge som tillexempel Killebom och Östersjöfestivalen.  

Jans söner blev intresserade av att följa med pappa på marknader. Sönerna blev äldre och ville vara mer delaktiga och tyckte även det skulle vara en bra idé att utveckla konceptet. Då började de göra brända mandlar med olika smaker t.ex med pepparkakssmak och chili. Sönerna hade hört om dragerade mandlar, som är ett överdrag med choklad, en process som de lärt sig allt efterhand och fått hjälpas åt att utveckla. Till en början hade de sin tillverkning i Vellinge, men lokalen blev för liten och man letade efter ny lokal.  

Jan och hans fru flyttade till Hörvik för fyra år sedan och där hittade de en lokal som stått övergiven och tom länge. Det var mycket jobb för att kunna starta upp Mandel & Mandel där, men efter en och halv månads städande och skurande så stod lokalen i ordning. Här har de plats för både produktion och försäljning. Vid flera tillfällen per år körs det produktion av flera olika sorters konfektyrer. En nyhet är dragerade vingummin som har blivit en stor succé och även lakrits med yuzu lime.  

Under sommaren kommer butiken som heter Hörvik Glass och Gott att hålla öppet dagligen, passa på att göra ett besök! De säljer där den fantastiskt goda glassen Otto. I strut eller bägare smakar den helt förträffligt. Njut den i solen nere vid havet hos Mandel & Mandel. 

Vi på INFO-Bladet önskar er varmt lycka till med försäljning i sommar. 

Text: Patricia Lundin

Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelSUPER MARIO BJUDER PÅ ETT NOSTALGIFYLLT, ANIMERAT TV-SPELSÄVENTYR
Nästa artikelMatchdebut för BK Revansch boxare i Sugar Rays 7