Spelarna i dagens ”höjdarmatch” fr.v. Jan-Axel Andersson, Inga- Britt Persson, Anette Magnusson och Ingrid Wyk Karlsson.
Varje onsdag träffas PRO-medlemmar med intresse för canasta. En onsdag vid INFO-bladets besök var 24 deltagare på plats. Spelplats är PRO:s lokaler i Stenska Villan. Tävlingsformen är klassiskt parspel om framför allt äran.
Canasta kommer ursprungligen från Uruguay och lanserades via USA över hela världen under 1950-talet. Spelet blev en ”kortspelsfluga” och till en början utmanades till och med bridge i popularitet. Ordet canasta betyder ”korg” på spanska och är också benämningen på den viktigaste kortkombinationen i spelet.
– Vi spelar varje onsdag från kl. 13 till omkring kl. 16 (kaffepaus inräknad) med uppehåll för juni, juli, augusti samt jul/nyår berättar Jan-Axel Andersson, som tillsammans med hustrun Inga-Lena Andersson är tävlingsledare för gruppen.  Canastagruppen startade hösten 2018 sedan Jan-Axel Andersson tackat ja på förfrågan från PRO:s studieorganisatör, Elisabeth Håkansson, om ledarskap för en canastagrupp.  Vid första träffen kom 12 intresserade och deltagarantalet har utvecklats i positiv riktning och har sedan dess succesivt ökat. Utrymme för fler deltagare finns. Inga förkunskaper fordras dock medlemskap i PRO.
Denna onsdag är 24 spelare på plats och totalt spelades 12 matcher.  Nybörjarna tas väl om hand och sätts in i spelet succesivt. Dagens deltagare lottades i såväl spelpar som matcher. Tack vare den fria lottningen blir det spel med olika partners och motståndare som gör att deltagarna, under säsongen, i regel matchar och spelar ihop någon gång med alla i gruppen. Canastaspelet är ett sätt att träffas under lättsamma former.
Många gånger blir det spännande och svängiga matcher. Dagens ”höjdardrabbning” stod mellan Jan-Axel Andersson/Anette Magnusson vs Ingrid Wyk Karlsson/Inga-Britt Persson.  Bäst öppnade Wyk Karlsson/Persson, två taktiker, som i omgång 1-2 knep åt sig många poäng. Slappnade av i 3:e rundan för att i omgång fyra briljera och vinna. Revanschsugna Andersson/Magnusson, som själva säger att de gillar chanstagning, fick en kanonöppning i andra matchen och tar ledningen. Precis som i all idrott är start och spurt bra, de fortsätter finishen och ökar på poängskörden till seger och kvittering till 1-1.
Text & Foto: Ingvar Jagestad
Föregående artikelExperimenterande träff med Regionteatern
Nästa artikelFöretagsbowling igång