11:e green på Sölvesborgs Gk.

Med västra delen av Blekinges golfkust som riktmärke bjuder vi här på en minitour till tre olikartade, intressanta och välskötta banor. Golfspelet som genom århundraden skänkt så mycket glädje för miljoner människor. Golf är också en motionsform, som dagens forskning visat, där många värden som speglar god hälsa förbättras genom utövningen.
Sölvesborgs Gk vid Sölvesborgsviken har de senaste åren uppmärksammats med ett flertal utnämningar från golfetablissemanget. Banan är tämligen platt med små nivåskillnader. Gångavstånden mellan hålen är korta. Många tallar, småkluriga bunkrar tillsammans med smala fairways gör att det blir en strategisk och spännande spelplats. Banans signaturhål, hål 11 par 3, är en inbjudande vacker prövning. Under produktion är ett nytt spektakulärt korthål, det 14:e, i ett eget litet vattenrike med den västliga sidvinden som en utmaning. Golfens motsvarighet till after ski sker på det 19:e hålet, d.v.s klubbens restaurang eller bar, ofta belägen i klubbhuset. Sölvesborgs Golfkrog, nyrenoverad och i ny regi för i år, står för en smakfull matupplevelse av den svenska husmanskosten. Råvarorna kommer från närområdet för en mer lokalt förankrad och miljöanpassad matlagning. Ett säsongsanpassat salladsbord och soppa är en del av dagens rätt.

18:e green på Boa Gk.

Karlshamns Gk som är belägen i utkanten av Mörrum har två 18-hålsslingor, Gamla och nya. Gamla banan anlades 1966, värt är att komma ihåg att på 60-talet fanns det endast omkring 100 banor i Sverige. Historiens vingslag känns i atmosfären längs fairway där banans layout anpassats efter naturen. Mörrumsån passeras vid hålen 15–18, där det bjuds på härliga synintryck från högt belägna tees. Nya banan, som tillkom1998-2004, är ett bra komplement med annan profil där väl tilltagna ”inspelningsvänliga” greener väntar.
Boa Gk söder om Olofström är en inlandsbana i öppet landskap med fin utsikt och synliga skogspartier på avstånd. Banans layout präglas helt naturligt av den jordbruksmark som ligger som underlag för banan. Resultatet är fina fairways med en bärande gräsyta för säkra bollträffar. De flesta hålen ligger öppet men känns ändå klart fristående från varandra. I stort sett är hålen belägna på någorlunda slät mark med undantag för hålen 6 och 13 som har ett par rejäla stigningar. Paus blir det efter hål 11, ett kort-kort par 3 endast 97 meter, där en välförsedd kiosk väntar.
Det här var tre attraktiva golfbanor på Blekinges Golfkust. Vidare österut i Blekinge finns det ytterligare fem banor, alla med sin säregna stil; Ronneby, Leråkra, Carlskrona, Trummenäs och Nicklastorp.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelClara Andersson bronsmedaljör i The Golden Girl Championship
Nästa artikelTobaksodling i vår bygd.