Sölvesborg
2015 års kulturpris i Sölvesborg delades ut den 30 oktober av kommunfullmäktiges ordförande Viveka Olofsson.

Bild2_cmykDet hedersamma priset, som i år fyller 50 år, går till historiker Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening. Motiveringen lyder:
”För deras uppskattade arbete att utveckla och tillgängliggöra kultur och kulturhistoria på landsbygden. Med Lister som utgångspunkt har de året om erbjudit kulturupplevelser som väckt uppmärksamhet och fördjupat kunskap om bygden och historien”. Prissumman är totalt på 20 000 kronor.

Vad kommer du att göra med din del av prispengarna?
– De kommer att utgöra en grundplåt till en kommande essäsamling som jag avser att publicera någon gång i framtiden, svarar Marcus Bernhardsson. Denna bok kommer att innehålla flera olikartade artiklar, bland annat om Listers historia, men jag kommer också att publicera artiklar om ämnen som inte finns publicerade någon annanstans.

Vilken är den mest uppmärksammade artikel du skrivit?
– Det måste nog vara min rätt så omfattande artikel om Kronprinsessbröllopet 2010. Artikeln var beställd av National Encyklopedin och är också publicerad i NE.

När är kultur som bäst?
– Levandegjord kultur skall beröra. När den är som allra bäst är det viktigaste inte vilka tankar, ord och intryck som förmedlas, utan vilka tankar som framkallas, ler Marcus.

Du är historiker. Vad skall vi ha ämnet historia till?
– För några veckor sedan gästade historieprofessorn Dick Harrison Mjällbys Bygdehistoriska afton. Vid detta tillfälle sa Dick bland annat att ”Historien är en reservoar av mänskliga erfarenheter. Vi är galna om vi inte utnyttjar den.” Och jag instämmer helt och hållet med uppfattningen att det går att ösa mycken visdom från historiens gömmor, det gäller bara att levandegöra den.

INFO-Bladet önskar Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening stort grattis till det välförtjänta priset och ser med spänning fram emot vad de kommer bjuda på härnäst.

Text: Petra Horning
Bild: Sofia Lenninger

Föregående artikelEn av världens finaste bengaler bor i Bromölla
Nästa artikelService, kvalitet & kunskap är Stallbyggens ledord