Årets kulturpris gick till Mats Nilsson (t.v) och Jens Thoms Ivarsson här tillsammans med Helené Björklund och Viveka Olofsson.

Under Kulturkalaset som pågick i Sölvesborg 24 oktober till 4 november var det dags att utse årets kulturpristagare i Sölvesborg.

På Lister Härads Tingshus hade man samlats den 31 oktober för att mingla tillsammans med tidigare års pristagare som blivit inbjudna och fira årets pristagare.

Kulturpriset går till personer eller föreningar med nära anknytning till Sölvesborg som gjort värdefulla insatser på kulturområdet. Priset har delats ut sedan 1965 och de senaste åren har det varit, 2015 – Marcus Bernhardsson, 2016 – Karin Maltestam och 2017 – Sölvesborgs Kvinnliga Konstsällskap.

Årets kulturpriskommitté bestod av Heléne Björklund, kommunstyrelsens ordförande, Viveka Olofsson, kommunfullmäktiges ordförande, stadsarkitekt Fredrik Wikberg, Kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger, Mats Svensson, fritids- och kulturnämndens ordförande samt Nina Sturesson fritids- och kulturnämndens vice ordförande.

Kvällen invigdes med musik från PG Wallnäs och dottern Rut Leola Wallnäs.

Kvällen inleddes med akustisk stämningsfull musik ifrån P-G och Rut Leola Wallnäs som var mycket uppskattat. Nu var det dags att utse vinnaren till årets kulturpris, Heléne Björklund läste upp motiveringen:

”1+1 blir 3. Den ena behövde den andra. Den andra behövde den ena. Tillsammans gav ni er ut på en kreativ resa i formgivning och hantverk. Att hugga i sten eller is blev en del av resan i ert gemensamma skapande. Kulturpriset 2018 går till er som förebilder för hur två visionära och orädda kulturarbetare inspirerat varandra och tillsammans av naturens och historiens material skapat brukskonst som utmanar och berikar den offentliga miljön.”

Årets vinnare blev Mats Nilsson och Jens Thoms Ivarsson som blev hyllade för sitt arbete inom hantverk och formgivning som de arbetat tillsammans med i många år. De byggde upp och drev företaget Thoms and Nilsson AB 2002-2012 – formgivning av inredning för offentlig miljö (bänkar). Deltog på mässor runt om i Europa. Deras bänkar finns bland annat i Slottsparken i Sölvesborg. Båda har haft uppdrag på Ishotellet i Jukkasjärvi, sedan början av 2000-talet.

Mingel bland gäster och kulturpristagare.

Det blev prisutdelning och de fick ta emot en check på 20 000 kr. Därefter väntade mingel med bubbel och snittar tillsammans med alla gäster.

Text: & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelPumpaskapande på Ljungsleds Plantskola
Nästa artikelBacksippans förskola firade 10 år