Fyra starka karlar lyfter lastbil

Kyrkhult
Vår Hembygd 2023, Kyrkhults Hembygdsförenings årsskrift, har nu kommit ut.
Det är 64:e årgången och som vanligt är det en fyllig bok med många intressanta artiklar och bilder. Drygt 15 olika författare medverkar, varav flera är helt nya medarbetare.

Omslag

Ett strävsamt par i Betlehemsdalen
Två helt nya författare är Kristina och Per Andersson. Kristina är född i Bengtsboda och berättar om lantbrukarparet Antonia och Hilding Karlsson som bodde i Betlehemsdalen i Farabol, vilkas gård de numera äger.
Kulturstipendiater 1991-2023
Sedan 1991 har hembygdsföreningen delat ut kulturstipendium ur Antonia och Hilding Karlssons minnesfond. Med anledning av artikeln ovan återges en förteckning på alla som fått ta emot stipendiet genom åren.
Kyrkhults vägstation
Kyrkhult hade fram till 1986 egen vägstation. Jan Ottosson, som medverkar i årsboken för 54:e året i rad, berättar om Kyrkhults vägstation och om vägunderhåll på den tiden.
Upptäck hembygden i mobilen
I årsboken presenteras ett stort projekt som hembygdsföreningen arbetat med under året. Cirka 1000 kulturplatser och besöksmål i Kyrkhults socken har lagts ut på Google Maps digitala karta. Därmed är det betydligt lättare att utforska bygden genom sin mobil eller hemmadator. Projektledare har arkivforskaren Göran Mendys, mångårig medarbetare i föreningen, varit.
Våldsam tjuvjakt i gränsbygden
Göran Mendys återger även en dramatisk och våldsam tjuvjakt som utspelade sig 1747, då ett gäng Göingar rånade och misshandlade människor i byn Rönhult i nuvarande Kyrkhults socken.
Vilshults Idrottsförening och Rönhults fabrik
Margareta Skogsgårdh återger intressanta glimtar ur Vilshults Idrottsförenings historia. Ronny Nilsson berättar om Rönhults snickerifabrik som var verksam 1926–1962.
Kyrkhults förskola – årets Kyrkhultstomte 2022
Kyrkhults förskola fick utmärkelsen Årets Kyrkhultstomte 2022. Rektorn Lotta Fristedt berättar om förskolans arbete och dess delaktighet i Brunnsparkens utveckling.
Harry Martinsson vid Tulseboda Brunn
Under rubriken Limonadsöndag berättar Johnny Karlsson om Harry Martinsons besök vid Tulseboda Brunn som 13-åring. I sin bok Vägen ut berättar Harry i en lycksalig ton om besöket vid ”Konungshults kurort”, alltså Tulseboda.

Andra intressanta artiklar
Mona Björkman har intervjuat Dagny Eriksson, som under många år arbetat i affär i Kyrkhult. Dagny berättar många trevliga minnen från den tiden. Håkan Björkman berättar om sin morfar urmakarens bror Julius Johansson, som efter 40 år i USA gjorde ett besök i hembygden och sin släkt. Yngve Svensson fortsätter sin artikelserie Gårdar och torp i Skälmershult, där en rad fastigheters historia återges. Håkan Assarsson redogör för arbetet med att starta Kyrkhults lanthandel. Bland övriga författare kan nämnas Sven-Arne Persson och Bengt U. Svensson.
Det är som synes ett mycket omväxlande innehåll i den 124 sidor tjocka boken, som pryds av ett omslagsfoto på Rönhults snickerifabrik. Upplagan är som vanligt 1 000 exemplar. Redaktionen har bestått av Margareta Skogsgårdh, Jan Ottosson, Inger Hansson och Mona Björkman samt Ann-Marie Strömberg annonsansvarig. Loyout och tryck: Margrethe Petersen.

Foto: Privat

Föregående artikelGamla garnaffären byggs om inför nya utmaningar
Nästa artikelMinnen från Möllehusen