_DSC4326-CMYKBromölla
Har du någon gång önskat att få bort färg från puts eller mossa från sten eller smuts från motordelar? Önskan om ett miljövänligt sätt att ta bort klotter eller rengöra metaller på har slagit in. Lösningen är Lucjan som har startat ett eget företag som specialiserar sig på sanering eller rengöring av de mest skilda saker. Endast fantasin kan sätta stopp för vad som går att rengöras.

Med en mobil utrustning behöver kunderna inte förflytta sina saker eller väggar som behöver rengöras utan det sker på plats.
– Att det rengörs utan att miljön förlorar på det känns extra bra, säger Lucjan. Våra kunder är kommuner och fastighetsägare samt fabriker som alla drabbas av klotter, nedsmustning och smuts på känsliga ställen. Vi har även privatpersoner som vill ha sin fina stenmur eller husfasad rengjord. Ofta är det växter av olika slag som gör att murarna ser smutsiga ut. Om någon har smutsat ner tegel med vilje eller illvilja kan man även blästra bort den smutsen.

Lucjan Kubalica, som är 32 år, har haft en dröm om att starta eget företag eftersom han sedan ungdomen varit inblandad i familjens företag. Han letade länge och hittade till slut en amerikansk teknik som han ville testa och på den vägen har det fortsatt.

Sodan skadar inte material som aluminium, stål, tegel, sten, glas, glasfiber, koppar, trä eller plast. Det är inte heller skadligt för tätningar, lager el liknande. De senaste jobben som Lucjan åtagit sig är bland annat klottersanering på Sölvesborgs Ljungaviksbron samt nedtagning av puts på fastighet i Kristianstad och föråldring av nytt plankgolv i Gualöv.

Vad behöver du hjälp med? Alla har det där som aldrig blivit riktigt rent eller där åldern tagit ut sin rätt i form av nedfallet smuts eller påväxter.

Fakta: Idén bakom sodablästringen är att blåsa en blandning av luft och soda mot objektet med ett tryck av ca 3–10 bar. Sodapartikelns struktur faller sönder när den träffar den hårda ytan. Den energi som frigörs vid sönderfallet avlägsnar färgen eller smutsen. Trots att partiklarna löser upp sig är sodablästring en mycket skonsam metod som inte värmer eller och tänjer plåten alls. Nedbrytningen sker vid en mycket låg temperatur, eftersom sodapartikelns faller sönder vid 50 graders temperatur, som är smältpunkten för soda.

INFO-Bladet önskar Lucjan lycka till som egen företagare.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelIsolera huset att klara både vinterkyla och sommarvärme
Nästa artikelTandvårdshuset i Bromölla är en mottagning som satsar framåt