web-Bild-489_cmykI Torsteboda utanför Pukavik huserar Sabina Sibbesson med make på den vackra gården Dunebo. Här arrangerar man ponnylekis och turridning. Här hittar man snälla och trygga shetlandsponnyer och islandshästar, samt ett fåtal stora hästar, som Sabina själv beskriver, förgyller dagarna på gården.

Man har flera olika ridgrupper mellan lördagar till onsdagar. Här finns allt från nybörjargrupper från barn till vuxna, föräldragrupper, uterittsgrupper och kurser med olika teman. På Dunebo går man igenom grunderna i hästens beteende, hästens kroppsspråk, samt människans kroppsspråk gentemot hästen. Här sätter man alltid hästens välmående i centrum, vilket är en viktig inlärning för alla elever. I all lektionstid ingår skötsel före och efter ridning såsom borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa hästen.

Ridläger
Varje år har man ridläger för barn, ungdomar och vuxna. Allt från endagarsläger till helgläger med helpension. Mycket arbete och tid läggs på en bra sits och en korrekt inverkan i harmoni med hästen.

Sabina, vad är ditt mål med din ridskola?
– Här vill jag lära ut en helhet. En helhet som också visar hur det är att ha en häst. Här får man lära sig hur man sköter hästen och vilken mat som är viktig. Detta för att ge en verklighetsuppfattning. Efter 4-5 år här ska man vara redo att kunna köpa sig en egen häst om man vill.

Vad gör Dunebo unikt?
– Vi nyttjar inte våld. Kommunicerar alltid med hästen, och visar vem som bestämmer. Sedan händer det också att vi tar hand om möhippor och lyxturer med turridning med spabad och frukttallrikar. Det är hur roligt som helst.

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelAllt för vår förening
Nästa artikelKöp skuggan i Åhus