Karlshamn
För första gången anordnades Blekinge Bike Camp. Ett evenemang som handlar om att man ska cykla tillsammans och inte ifrån varandra.
Det är ingen tävling och ingen hets utan det ska vara en upplevelse där man efter cyklingen kan umgås och ha det gott. Det är för vana cyklister där många av deltagarna har koppling till varandra och har cyklat andra rundor förut såsom Vätternrundan och Öland fyr till fyr. ”Många deltagare cyklar i grupp för att kunna träffas och ha det trevligt tillsammans. Man hjälper varandra och ledarna ser till så att man hittar rätt” berättar Peter Estberger. Peter berättar att han pratat med vänner om att anordna ett cyklingsevenemang i några år. För att kunna genomföra det behövdes 6 ledare och då frågade Peter några vänner från västra Blekinge som gärna ställde upp. Var de kommer att cykla får vädret bestämma, är det blåsigt är det lättare med medvind. Det var tre olika fartgrupper mellan 24–32 kilometer i timmen. Första dagen cyklades det 5–6 timmar och andra dagen 3–4 timmar beroende på vilken hastighet man hållit. Man utgick från hotellet som alla sov på och det var också där man på kvällen kunde umgås och prata cykelminnen.

Peter Estberger är klar med genomgången så nu bär det iväg

Peter vill lyfta fram att evenemanget är enkelt, billigt och bra, där det läggs fokus på att det ska vara säkert och seriöst med ordning och reda. Peter är den som anordnat eventet som privatperson men utan vinst. Det gäller att klä sig efter vädret och att ta med sig extra slangar om punktering skulle uppstå. Även vattenflaskan är viktig och att ha något att tugga på. Peter tycker att det är en fördel att cykla i ett eller två led så långt till höger som man kan istället för i en rörig klunga. Det är 48 deltagare som anmält sig och de blev uppdelade i grupper där de inte hade någon gemensam genomgång på grund av covid-19.
Planen är att cykla någon annanstans nästa år. Tanken är att det ska bli ett återkommande event som kommer att ske en gång per år. Det man kan utveckla är att ledarna kan få utbildning till nästa år säger Peter. I framtiden tycker Peter att det hade varit kul om någon förening kunde ta över. Peter Estberger har motionscyklat och cyklat i grupp sedan 2009. Han gillar att vara i cykelbubblan och att kunna planera och leda. ”Att kunna se helheten och skapa förutsättningar för andra”.
Peter motionscyklar tre dagar i veckan och tycker om att umgås och att kunna röra på sig. Peter har som råd att är man intresserad utav att cykla i grupp ska man söka sig till en cykelklubb där man kan få träna på detta.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelStorslam för Sölvesborgs Gk på Blekinge seniortour
Nästa artikelEtt evigt miljöarbete med certifiering