För att du ska få ett så lyckat resultat som möjligt när du ska grilla kommer här ett antal grilltips:

Töm askan

Om du använder kolgrill, ha det som vana att alltid tömma askbehållaren under grillen inför varje grillning. Detta ger bättre lufttillströmning som i sin tur ger en bättre glöd. Har du en grill utan behållare kan du lägga lite folie under briketterna för att enklare få bort askan.

Ta god tid på dig

Ett grilltips som lätt glöms bort. Tänk på att det tar ca 30min, beroende på mängd briketter eller grillgkol, från det att du tänder grillen till det att briketterna är klara. Titta på briketterna och om de har ett tunt lager med gråaktig aska så är de klara för att användas. Utnyttja denna halvtimme till att förbereda köttet, förrätten, efterrätt eller underhåll gästerna.

Lägg på gallret innan grillning

Lägg på gallret på grillen några minuter innan du lägger på maten på grillen. Detta gör att gallret hettas upp och maten grillas bättre.

Pensla grillgallret

Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten. Enklast är att ha lite olja i en skål och använda vanligt hushållspapper, som du doppar i oljan, och ”pensla” ut över grillgallret.

Skär ej i köttet

Ett av de vanligaste felen man kan göra är att skära i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir betydligt torrare. Se till att skära jämna skivor så att de blir klara samtidigt. På så sätt behöver du bara skära i köttet en gång om du nu inte är säker på om köttet är klart.

Använd lock

Hur många gånger har du använt lock när du grillar? Om du inte använder lock är det hög tid att du börjar nu. Naturligtvis behöver man inte använda locket slaviskt. Är det hotdogs eller annat smått på grillen kan man gott och väl köra utan.

Vänd maten EN gång

Alltför många gånger har vi vittnat om personer som vänder sina köttbitar i tid och otid. I de flesta fall grillar dessa personer utan lock med mycket briketter eller grillkol. Då har man inte så mycket att välja på om man inte vill äta kolbitar. Varje gång du vänder på maten så rinner köttsaft ner i grillen istället för att göra köttet saftigt och gott. Se därför till att använda locket och vänd maten efter halva grilltiden. Följer du detta grilltips blir maten mycket godare.

Låt köttet vila

När du tagit av köttet från grillen, låt köttet vila i några minuter innan servering. Då har köttet tid att suga in en del av köttsafterna. Detta gäller framförallt om du grillar nötkött som inte blir well done, dvs genomgrillad.

Återanvänd briketterna

En av alla fördelar med briketter gentemot grillkol är att när du har grillat klart är det bara att stänga alla spjäll och lägga på locket på grillen. På så sätt slocknar glöden och du kan med fördel återanvända briketterna vid nästa grillning.

Rengör grillgallret

När du ätit klart är oftast grillgallret fortfarande varmt och då är det perfekt att passa på att rengöra detta från eventuella matrester. Hinner grillgallret svalna är det svårare att få det rent. Använd en mässingsborste så skadar du inte grillgallret.

Viktiga grilltips!

Använd inte tändvätska

Detta kan inte upprepas nog. Höj inte dina chanser att misslyckas med grillningen. I värsta fall blir maten förstörd pga av att tändvätskan gett bismak. Har man en gång ätit grillat som har haft en bismak av tändvätska vill man aldrig mer använda denna tändningsmetod, jag lovar. Testa istället någon av de alternativa tändningsmetoderna eller läs om hur du kan grilla klimatsmart.

Övning ger färdighet

Tänk på att grillning är som allt annat, övning ger färdighet. Skaffa gärna en liten grillbok där du för anteckningar om hur du har grillat. Går något fel kan du då lättare göra justeringar till nästa gång. Du kan även köpa någon av de grillböcker som vi rekommenderar.

Nu är säkert ditt huvud fullt av grilltips och chansen är kanske stor att du försöker följa alla och att det blir ett stressmoment. Ta det istället lugnt och ta några grilltips i taget så kommer det gå bra.

Skribent/Källa: grillguide.se

Föregående artikelMitt liv i Afrika
Nästa artikelEtt strå vassare – bilverstad – försäljning