naringslivsNu äter vi kräftor och njuter av sensommaren. Sen lyfter vi blicken mot vad som komma skall. Vi planerar vårt arbete, vi planerar vår fritid. I det senare fallet kan det handla om att resa, att träna eller att shoppa…

… & framsynta företagare anpassar sig efter kundernas behov och önskemål. Pratar vi om resor, träning och shopping så kan vi konstatera att familjen Nordström, Britt- Marie Peters och Johanna Bergman ligger långt framme. De belönades med välförtjänta utmärkelser på Företagarnas Afton, denna afton som än en gång blev till en höjdare.

Strax före min semester fick jag förmånen att få följa med i LRFbussen till Lantbruksmässan i Borgeby. Det var häftigt. Som ett Sweden Rock där hårdrockare byts ut mot lantbrukare. Jag lärde mig mycket och kan konstatera att det är ganska komplext att driva lantbruk idag. Stort tack till Sven Götesson och hans kollegor för lektionen. Nu, såhär strax efter min ledighet, sitter jag och planerar höstens upptåg. Det stundar Bodagar, en kommunal omorganisation, nya Frukostklubbar, en än bättre företagsservice, spännande etableringar och fortsatta satsningar inom området nyföretagande. Sen brottas vi såklart vidare med frågor kopplat till hur vi kan sänka våra arbetslöshetstal.

Privat handlar det om att vässa krokarna inför kommande fiskeresa och att tagga upp inför höstens innebandy. Känner mig stark men skall försöka behålla min ödmjukhet. Läste någonstans att ”- En sann gentleman vet hur man spelar säckpipa… men låter bli”. – Jag kör på den linjen, man vill ju inte uppfattas som kaxig… Bästa hälsningar Per-Anders Green Näringslivschef

Tisdagen den 10 augusti fanns företrädare från sex av våra partier närvarande på frukostmöte för att presentera sina lokala tankar på näringslivsutveckling .naringslivs-1

Uppdraget som moderator skötte Carina Centrén från Svenskt Näringsliv på ett utmärkt sätt. De medverkande politikerna var Mats Jönsson, Centerpartiet, Åke Hammarstedt, Socialdemokraterna, Bo Widell, Folkpartiet, Johan Larsson, Moderaterna, Alf Jönsson, Vänsterpartiet och Bo Jönsson, Miljöpartiet. Inledningsvis fick dessa, under några minuter, presentera partiets tankar och ambitioner.

Härefter ställdes frågor från såväl Carina som de besökande. Man kan konstatera att det finns ganska stor samsyn gällande näringslivsfrågor även om vissa avvikelser förekommer. Mycket är bra men allt kan, på olika sätt, bli bättre.

Att bekämpa arbetslösheten, inte minst bland ungdomarna, att jobba för ökat entreprenörskap och att förbättra kontakt och relationer mellan företagare och politiker var alla överens om. Bl a kommer politikerna att, i större utsträckning, medverka på Frukostklubbens månadsvisa möten.

naringslivs-2Torsdagen den 19 augusti var det så dags igen.

För 15:e gången arrangerades Företagarnas Afton, denna gång i Folkets Park. Det blev en härlig kväll med ett 90-tal medverkande. Utdelning av utmärkelser och lysande tacktal varvades med god mat, mingel och trevlig underhållning. Utmärkelser kopplat till fjolårets insatser delades ut enligt följande; Årets Företagare: Familjen Nordström, Bromölla Buss, Årets Nyföretagare: Britt Marie Peters, Bromölla Spinning och Årets UF-stipendiat (Ung Företagsamhet): Johanna Bergman.

Avslutning för Sommarlovsentreprenörerna …

Onsdagen den 18 augusti var det avslutningsfest för årets Sommarlovsentreprenörer.

naringslivs-3Detta i Länsförsäkringars lokaler i Kristianstad. De medverkande ungdomarna berättade om sina satsningar, det byttes erfarenheter, delades ut diplom och vankades god mat. Från vår kommun medverkade sju ungdomar fördelade på tre företag. Emilia Lennbro, Emmy Dahl och Sofia Knutsson satsade på bullförsäljning, Cornelia Klint och Karolina Tarakkamäki valde att klippa och permanenta såväl äldre som yngre och Sara Nordgren och Sofia Fransson sålde glass på Torsö.

Innan uppstart så gällde det att förbereda sig väl. Det var kul och väldigt lärorikt säger flickorna samstämt.

– Den utbildning som ingick i upplägget var också mycket bra, sa Emmy Dahl.

naringslivs-sommar

Föregående artikelStadshotellet i Sölvesborg
Nästa artikelVardagsmänniskan som blir författare