Sölvesborg
Man möts av mycket energi och värme när man träffar Helena Janhans Öringe. Helena har svingat sin dirigentpinne åt Sölvesborgs musikkår i 20 år och det tänker hon fortsätta med.
Helena är född och uppvuxen i Gävle. För 24 år sedan flyttade hon och maken ner till Skåne. På Bromöllas kommunala musikskola jobbar hon som klarinett- och saxofonlärare sedan tre år tillbaka.
– Jag har spelat blåsinstrument sedan jag var 10 år gammal och jag har en dirigentutbildning bakom mig, berättar Helena.

När Helena flyttade hit så sökte Sölvesborgs musikkår en dirigent och det passade bra eftersom hon hade sin utbildning och stor erfarenhet av blåsinstrument. Med dirigentpinnen i högsta hugg tog hon sig an Sölvesborgs musikkår och gör det ännu, 20 år senare.
– 20 år är väldigt lång tid men jag undrar ofta var alla åren har tagit vägen. Tiden går fort när man har roligt, skrattar Helena.

Sölvesborgs musikkår är känd för att vara en ung musikkår. Medelåldern på kåren ligger på 25 år, den yngsta är 13 år gammal och den äldsta 77 år.
– Det är otroligt roligt att så många unga människor engagerar sig i musikkåren. Jag hade ett mål när jag började här; det var att skapa ett sug hos människor att vilja vara med i musikkåren. Jag har en tummregel; att låta personerna gå ut gymnasiet så att de är helt klara med skolan innan jag lägger vantarna på dem, skrattar Helena.

Nu blickar Helena och Sölvesborgs musikkår fram mot vårmarschen den 1 maj. Uppe med tuppen och klockan sju är årets vårmarsch på framtåg genom Sölvesborgs gator. Då är det dags att spela in våren och hälsa den välkommen.

INFO-Bladet önskar Helena stort grattis till 20 år som dirigent.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelNy hårfrisörska i Jämshög
Nästa artikelTeam Sportia var bland de första