Mer och mer kött importeras och fokus läggs mer på lågt pris än på kvalitet. De fem lokala bönderna Mats, Jörgen, Thomas, Andreas och Inge på Lokalkött.se vill ändra på detta och ser hellre att människor handlar lokalt och får kvalitet till ett bra pris.

BromöllaMats, Thomas och Sven gav sig ut i hagen för att hälsa på fåren.

Det hela började för ett år sen med bönder i Lönsbodatrakten som ville öppna en gårdsbutik för att sälja lokala nötköttsprodukter.

– Idén var att erbjuda kommuninvånarna lokalt kvalitetskött och bevara det öppna landskapet, berättar Sven, som är den som stöttar bönderna i projektet. Med en gårdsbutik är det mycket jobb och det krävs tid vilket alla bönder har ont om. Då föddes idén med nätbutiken.

I Älmhult/Osby-området blev försäljningen en succé och många nappade på idén med det lokala köttet. I maj det här året kom även Mats, Thomas, Jörgen, Inge och Andreas igång med lokalkött.se och inriktar sin försäljning på Bromölla, Olofström, Näsum, Jämshög, Kyrkhult och Sölvesborg.

Lokalkött.se: s kvigor går bara på naturbete och ger åtta lådor benfritt kvalitetskött om ca 25 kilo. När de får en beställning motsvarande en hel kviga kollar bönderna upp vem som har ett djur som matchar kvalitetskraven bäst. Efter slakten hängmöras köttet i kyl i 10- 12 dagar innan det styckas och levereras till kunden. Man kan också beställa en halv-låda om ca 12 kilo. Köttet vakuumförpackas och tål att stå i kylen ett tag. Lokalkött.se har valt att satsa på kviga, eftersom dessa växer långsammare och ger ett bättre marmorerat och smakrikt kött.

Lokalkött håller på att starta upp försäljning i Hässleholms-området och för också diskussioner med en grupp bönder i Växjötrakten för att köra samma koncept där. Förutom nötkött har lamm också börjat säljas och framöver kommer det också finnas gris.

– Jag vill att landsbygden ska leva och genom lokalproducerad mat gör den det, avslutar Sven.

Text: Veronika Brink

Föregående artikelLions tog glatt emot Luciasmycket
Nästa artikelCafé Baristo