En glad Jaana vid sitt staffli.Jaana utanför sin fina friggebod.Bromölla
Redan utanför huset i Håkanryd förstår man att här bor det en konstnär. På tomten står en friggebod fint motivmålad, den ena väggen med pinuppor som hänger tvätt. Ett roligt och udda inslag i landskapet.

Jaana har så långt tillbaka hon kan minnas alltid tecknat på alla sätt och vis, men hon trodde inte det var något speciellt med det. Inte förrän på senare år förstod hon att det var något att förvalta vidare. Jaana gick en akvarellkurs och 2004 sökte hon in på konstskolan i Kristianstad.
Kombinerat med sin 70-procentiga tjänst som förskollärare arbetar hon idag på allvar med konsten. Hon får uppdrag från både kommun, företag och privatpersoner. Stolar är tex en populär dopgåva. Nu senast ska hon få göra en offentlig utsmyckning i Bromölla. En stolpe ska målas som en tidsepok från universums födelse till nutid. Likaså har Jaana vid två tillfällen gjort illustrationerna åt en lokal barnboksförfattarinna och även skrivit en alldeles egen barnbok där hon gjort både text och bild själv.
Blommor är Jaanas stora passion och något hon målar helst och mest utav. Hon vill gärna måla kravlöst och inspirerat och tanken är att kunna erbjuda en öppen ateljé för målare som står ensamma hemma men som behöver komma i stämning.
– Ibland behöver man få tips och idéer för att få igång flödet, menar Jaana. Då kan man komma hit och så målar vi tillsammans.
I den nya ateljén finns det möjlighet att hålla kurser, tema och prova på dagar och att anordna möten för kunder på lite annorlunda vis.
– Var och en tycker om olika saker och alla ska här få chansen att våga skapa och känna att det är ok. I påsk har vi öppet hus i samband med den årliga konstrundan. Välkommen! hälsar Jaana.

Text och bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelSmutsen är puts väck
Nästa artikelSölvesborgsGalan 2013