i-dockornas-varldNär man kliver in genom dörren känns det som att gå 30 år tillbaka i tiden. Tillbaka till 70-talet då jag själv lekte med dockor. För innanför dörren möts jag av sexhundra ögon som tittar snällt på mig.

Eva Olsson som bor här, i Östad strax utanför Näsum, intygar att här finns över trehundra dockor. Att det blivit så många till samlingen kan hon själv inte fatta. För ett antal år sedan hade hon antik/begagnat-butik här. När hon bestämde sig för att lägga ner denna började hon istället att samla på dockor och lät dem flytta in i det outnyttjade rummet. Sedan dess har det alltså blivit ett antal.

Hon har alltid varit fascinerad av dockor men inte direkt samlat. Hon älskar barn och vad vi kan förstå även barnsaker. För det är inte bara dockor som huserar i rummet. Allt från sängar, vagnar och gåstolar till dockhus, speldosor och kläder finns det här.

Eva plockar fram en dopklänning som hon och hennes syskon hade när de döptes. Hon håller också fram en mössa som hennes mamma hade på sitt dop år 1912, mössan fyller alltså 100 år nästa år. Det är på internet och loppis hon hittar sina fynd. Både nya och gamla leksaker är välkomna men roligast är det klart om en riktigt gammal docka i väl bevarat skick hittar hem till Eva. Ibland kommer släkt och vänner med något fynd som de hittat och tycker kan passa in i samlingen.

På frågan om barnbarnen får vara här leka när de kommer svarar Eva att naturligtvis får de det. Detta är inget museum där inget för röras utan dockorna ska pysslas om och det är helt klart uppskattat av minstingarna som är två och sex år gamla. Ja, detta måste väl ändå vara paradiset för alla, gammal som ung, bara man har barnasinnet kvar. Eller??

Text och bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelDet började med kuvert och papper 1929
Nästa artikelI Ur och Skur