INFO-Bladets Tidningschef Magnus Kajrup vid överlämnandet av gåva till Hjälp Ebba Stoppa Cancer.Hjälp Ebba Stoppa CancerVad tänker du på när ordet cancer dyker upp? Många förknippar det med död, lidande, cellgifter och såklart att tappa hår. Cancer är ett lite tabubelagt ämne som man inte gärna pratar om på lunchrasten. Men det finns en annan sida av cancer, sidan som kämpar emot det. Hjälp Ebba Stoppa Cancer är på den positiva sidan av det negativa ordet cancer.
– Jag har en dotter som är ett år yngre än Ebba som heter Johanna. Johanna och Ebba kände inte direkt varandra sommaren 2010 då allt började berättar Roger Johnsson. Johanna och Ebba hjälpte till inom samma förening och sålde lotter tillsammans. Sommaren 2010 likaså och Ebba vann högsta vinsten.– Jag kommer ihåg att Ebba sprang fram, jublande och skrek sådär som 14-åringar gör ibland. Efter lottvinsten gick det några veckor och Roger märkte av att Ebba inte syntes till längre under lottförsäljningarna. – Johanna kom hem en dag och sa; Pappa, Ebba har fått cancer. Den natten hade jag svårt att sova, det hade kommit så plötsligt, tänk om det varit Johanna som drabbats. En föreningsfest hölls därefter i Skepparslövs Ifs lokal för att samla in pengar till barncancerfonden och andra cancerfonder. I december 2010 pratade Roger med Ebbas mamma på telefon, maria. Vid det här tillfället hade feststadiet lämnats och det blev mer allvar i det hela. Roger tyckte Ebba var den perfekta frontfiguren för kampanjen. – Hon har en sån utstrålning och självsäkerhet som man behöver för att vara frontfigur för en kampanj som detta. Och eftersom hon själv varit drabbad så vet hon hur det känns. Men innan kampanjen kunde sätta igång fick Ebba slutföra sina behandlingar.
Kampanjen går under namnet Hjälp Ebba Stoppa Cancer och informerar, skolor, ungdomar och samhället, om vad cancer innebär. Det behöver inte bara vara en negativ klang med ordet cancer utan tvärtom. – Varje år räddas 80 procent av de 20 procent barn som går bort i cancer. Det är de 20 procent som vi vill uppmärksamma mer, säger Roger.
I sommar har Hjälp Ebba Stoppa Cancer kampanjen med 24 frivilliga varit runt om i landet på 10 olika orter med olika evenemang. De har bland annat följ med på partyfabrikens upptåg och auktionerat ut tavlor, av Pernilla Persson. Pernilla  är också upphovskvinna till loggan. – Vi har även sålt silversmycken av Roli Design, pins, t-shirts och hood tröjor på sommarturnén.  Barnloppis, fiskedamm, försäljning av skivor och böcker har kampanjen varit upptagen med. – Pernilla Andersson och Smen’s Baglomma har skänkt skivor till oss som vi får sälja.  Den 6 och 7 juli i år fick Hjälp Ebba Stoppa Cancer gruppen tillåtelse att sköta Södertorgområdet i Kristianstad. De två dagarna genererade ungefär 70 000kr och under hela sommarturnén såldes 170 stycken silversmycken.
Sommarturnén har i det hela gått väldigt bra men det har varit något tillfälle som gått lite sämre. – Det var i Klippan som det gick som sämst, tänk att vi hade studenten att konkurrera med, samtidigt spelar Sverige mot England. Det var tufft, berättar Roger.
På deras hemsida, hjälpebbastoppacancer.se kan man hitta skolmaterial, informationsfilmer, information om kampanjen, evenemang och hur man kan hjälpa.
Roger har skickat ut information och material till samtliga skolchefer i Skåne län men resultatet har inte varit som väntat. – Det är inte lätt när det bara skickas vidare. Tills slut försvinner det bara någonstans tyvärr. Men Kristianstad kommun tog i alla fall tag i det och skickade ut till skolor.
Sångerskan Paula Wright är en nära vän till familjen. – Min son och Ebbas lillebror är bästa vänner, så våra familjer umgås en del, berättar Paula. – Jag kontaktade Paula när vi planerade avslutningen på kampanjen och undrade om hon ville ställa upp, säger Roger. Planeringen sattes igång med Paula vid rodret. – Det har varit mycket jobb att hitta artister. Att vi får använda Kristianstad Arena är ett privilegium och vi är så tacksamma! Det blir många blandade artister på kampanjens avslutningskväll den 27 oktober.
Evenemang som dyker upp innan avlutningen är Vinslövsdagarna den 31/8 och en baktävling som pågår mellan 25 augusti och 27 oktober. I denna tävling tävlar 7 konditorier i Kristianstad och en kändisjury bedömer tävlingen.
– Jag har lärt mig mycket under den här kampanjen säger Paula. Man måste uppskatta det man har och inte tro att man har det så dåligt, det finns alltid dem som har det sämre. Man måste tänka efter innan. Roger fortsätter, Med vetskap om sjukdomen cancer kan dagens ungdomar lära sig. I framtiden hoppas vi på Hjälp Ebba Stoppa Cancer att mer information kommer ut till skolorna om vad cancer är.
Vi får se vad som händer med kampanjen efter galakvällen på Kristianstad Arena. Det är helt upp till hur bidrag och stöd ser ut i framtiden.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Fredrik Lindborg

Föregående artikelOrdvitsar – Älskade och hatade
Nästa artikelÅrets Festivaldax – blev en succé