Niklas Kämpargård.

Journalisten och fotografen Niklas Kämpargård från Sölvesborg har nyligen släppt en guidebok över Blekingeleden.

År 1982 invigs den 26 mil långa Blekingeleden. Leden börjar vid järnvägsstationen i Sölvesborg för att sedan gå uppom Olofström och Kyrkhult och vidare bort mot Bröms. Leden är uppdelad i 15 etapper som går genom den djupaste av skogar och den öppnaste av kuster. Att ta sig genom leden har tidigare varit svårt på grund av den bristande skyltningen och dess nedgångenhet men under de senaste tre året har kommunerna i Blekinge län arbetat för att rusta upp leden i ett projekt för att göra skogen ett populärare besöksmål. Den upprustade leden har invigning den 1:a juni i Järnavik i år.

När man går leden så går man förbi ett flertal historiska platser, något som Niklas även tar upp i guideboken. Ett av ställena som leden går förbi är ett ställe som kallas Nordens vagga. Nordens vagga är en av de platser i Sverige där de äldsta kvarlevorna från bofasta människor finns. Man har bland annat hittat nedgrävda skafferier och man estimerar att människorna bodde där för 9000 år sedan.

Boken tar även upp andra ställen man kan stanna på, bland annat matställen och platser där det finns vindskydd eller möjlighet att tälta eller bada.

Ett tips som Niklas ger är att i hela Blekinge så finns det något som heter Öppen Närtrafik. Med denna tjänst kan man beställa anslutningsresor till kollektivtrafiken så att man på ett enklare sätt kan ta sig ut i naturen.

Text & Foto: Emma Selan

Föregående artikelGryningsljus – en barnmusikal som både roar och berör
Nästa artikelMässa med Unga Företagare 2019 i Blekinge/Bromölla