Maja Andersson, Nellie Magnusson Ödman, Selma Sjöholm, Love Axelsén, Thyra Olofsson och Agnes Küchler visar upp en del av sitt träningspass

Karlshamn
I årskurs 9 har elever på Thorén framtid själva fått sätta ihop träningspass som sedan ska filmas för att kunna visas för andra.
Det är en slutprodukt av 3 års arbete. Idén till att göra hemmaträningsvideos kom genom att de arbetat med träningspass i alla årskurser och som slutprojekt ville de prova på något nytt. Två av skolans mål är att jobba digitalt och att ha en verklig mottagare.
– Med verklig mottagare så upplever vi att eleverna blir mer motiverade att utföra uppgiften, det blir mer på riktigt berättar Linda Nilsson. Jag fick prata med Maja Andersson, Nellie Magnusson Ödman, Selma Sjöholm, Love Axelsén, Thyra Olofsson och Agnes Küchler som är i samma grupp och de berättar att de tycker att det är kul att få göra något eget som ger motivation, fantasi och att de själva tillsammans får välja musik och komma på idéer till träningspasset.
De har valt låtar som de själva gillar som varit peppande och passat de olika momenten. Tjejerna kör två låtar med sitt träningspass och Linda utbrister ”Ni är amazing”. Linda berättar att alla elever har haft tillgång till en stegsamling med olika idéer om man velat få inspiration. Ett träningspass innehåller 6 låtar och varar då ungefär 20 minuter. Det är 6 moment som ska vara med och de är uppvärmning, kondition, styrka ben, styrka överkropp, kondition samt nedvarvning med stretch.

Idrottsläraren Linda Nilsson som
inspirerar sina elever

I passet tränas både kondition, styrka och till viss del koordination eftersom vissa grupper har lite mer dansinspirerad koreografi. Träningspassen kommer att filmas och eventuellt läggas ut på nätet. Maja, Nellie, Selma, Love, Thyra och Agnes tycker att det ska bli lite pirrigt att bli filmade men tycker ändå att det är kul. – Varje grupp kommer ha tillgång till sin film och kan på så vis sätta sin familj i träning över jul. Tänk vad härligt att få träna tillsammans under jullovet, säger Linda Nilsson.
Filmerna kommer även visas för bland annat Thoréns årskurs 7 och 8. Tjejerna tycker att deras idrottslärare Linda Nilsson är inspirerande och peppande som kommer med bra träningstips och får en att tro på sig själv.
Linda Nilsson berättar att det är viktigt att röra på sig för att man mår bättre och förbättrar sin hälsa. Med fysisk aktivitet påverkas ditt humör och att du hanterar stress och oro bättre genom att kroppen bildar endorfiner. Immunförsvaret stärks, man sover bättre och man blir piggare.
– För mig var valet givet att jobba som idrottslärare, att kunna påverka och bidra samt att få ta del av barn och ungdomars utvecklingsresa är en ära, berättar Linda.
Hon har alltid haft ett stort intresse för hälsa, varit aktiv inom olika idrotter och en stor passion för att hjälpa människor. – Bidra till lärande och välmående är det bästa som finns säger Linda Nilsson.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelTill dom ensamma
Nästa artikelSkapande byggnadsföretagare