Karlshamn
Utanför Lokstallarna i Karlshamn kan man uteslöjda och pyssla med återbruk och material från naturen.

Maria Jonsson Petersson är slöjdhandledare och kom på evenemanget tillsammans med Slöjd i Blekinge. Men hon har själv fått bestämma vad som ska pysslas med på varje träff. Slöjd i Blekinges uppdrag är att väcka ett intresse och förmedla kunskap

Pysselbordet med allt spännande material

inom slöjd där fokuset ligger på barn och unga för att utveckla och uppmuntra deras kreativa förmåga. Det är maxantal med 8 barn per träff i Uteslöjda evenemanget och man kan plocka på sig material vid pysselbordet för att sedan sätta sig utspritt så man kan hålla avstånd. Under dagens träff hade Maria Jonsson Petersson planerat att barnen skulle pyssla en oro eller himmeli, det vill säga en mobil med en ring där man sedan kan hänga trådar ifrån och sedan hänga upp exempelvis i fönstret eller taket.

På trådarna kunde man trä olika material såsom pärlor, knappar, garn, tygbitar, sugrör, skrotsaker och rönnbär. Maria finns där för att kunna guida och hjälpa till men det är fritt skapande och därför finns det inga rätt eller fel. Maria Jonsson Petersson är uppväxt med en mamma som älskade att slöjda och därför blev det naturligt att

Pysslande vid pysselbordet

samla på saker. För Maria är det en livsstil eftersom hennes familj bor på landet och är självförsörjande. Därför blir det mycket snickrande och pysslande.
Hon tycker om att göra saker med händerna och älskar naturmaterial eftersom det finns mycket i naturen man kan använda som dessutom är gratis. Det är även bra att kunna använda material som redan finns och att kunna återbruka istället för att ta nya saker. Materialet kan man pyssla med på olika sätt och inför varje träff i Uteslöjda planerar Maria en ny grej att pyssla. Det har tidigare gjorts insekter och ljuslyktor. Arrangör för evenemanget är Slöjd i Blekinge tillsammans med Karlshamn kultur och pyssla kan man göra varje måndag mellan klockan 15.30-17.30 fram till 12 oktober. Men eftersom det är utomhus är det bra att tänka på att klä sig efter vädret. Elvira, snart 5 år frågade Maria ”Varför pysslar du?”. Då svarade Maria ”Jag tycker också att det är kul att pyssla och kunde inte låta bli”.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelEtt evigt miljöarbete med certifiering
Nästa artikelTorpet i Valje