Margareta Jansson Berg tillsammans med västgötaspetsen Gordon som vi-sar en av aktiviteterna i Skogskul där hunden ska hoppa upp på en sten.

Karlshamn

Alla hundarna måste gå på promenad innan kursen för att utföra sina behov.

Karlshamns brukshundsklubb äger sin egen anläggning och de kom dit på 1980-talet. Det är en ideell verksamhet, även under tävlingar och därför är alltid nya medlemmar välkomna. Klubben är för alla oavsett nivå eller om man har renrasig eller blandrashund. Alla är välkomna! I agilitygruppen de har nu är äldsta medlemmen över 70 år och yngsta 12 år, och hundarna är också i varierande storlekar. Tillsammans med Karlshamns kommun kommer Karlshamns hundbruksklubb att utföra skogskul på Stenbackaslingan. Det kommer att finnas 5 stationer där man uppmanas

att göra något kul med sin hund. Allt är gjort i naturmaterial och man får samarbeta med sin hund där hunden får öva bland annat på sin koordination och balans. Karlshamns brukshundsklubb har mycket verksamhet i form av kurser, tävlingar och föreläsningar när det inte är corona men kommer förhoppningsvis i gång igen i sommar om pande-min tillåter. Det är högt tryck på klubben med kurser och därför är det först till kvarn. Vid tävlingar har man under pandemin börjat livestreama för att vänner och släktingar ska kunna titta på avstånd för en liten slant. Detta är något som brukshundsklubben funderar över om de ska fortsätta med eftersom det är väldigt populärt. Det behövs dock en extra funktionär vid varje tillfälle som kan sköta kameran. Carina Frisk är utan hund just nu men är ändå med i föreningen sedan 1998. Man kan vara medlem trots att man inte har någon hund.

Deltagare på agilitykursen

Carina gick med för att det är ett glatt gäng med samma intressen och för att hon då hade en bångstyrig schäfer som behövde gå kurs. – När man skaffar hund bör man gå en kurs både för förarens och hundens skull, säger ordförande Carina Frisk. Carina brinner för utbildning och att få lära andra och har därför blivit instruktör. Margareta Jansson Berg har varit medlem i 7 år och gick med när hon skaffade hunden Gordon som är en västgötaspets. De har gått många kurser och Margareta går nu en utbildning till instruktör för att kunna hålla valpkurs. Camilla Albertsson började i klubben för 7 år sedan när hon skaffade valp och behövde gå valpkurs. Det har sedan blivit agility och fysträning tillsammans med hennes två beaglar Toffee och Bisquit. Camilla är instruktör och berättar att hennes hundar tränas för att undvika ryggskador. Hon håller en grundkurs i agility under mitt besök. Kursen handlar om handling och fokuset läggs på hur man kan skicka hunden genom att de ska lära sig höger och vänster för att kunna hoppa över hinder och gå i tunnlar. Det handlar också om jaktinkallning där ledaren håller hunden

Toffee älskar att jaga sin boll

och sedan släpper så att hunden kan springa efter sin matte eller husse. – Om man är medlem i klubben kan man själv komma dit för att träna, berättar Camilla Albertsson. På deras hemsida kan man hitta mer information, karlshamnsbk.nu.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelCruella – En mörk Disney saga
Nästa artikelDet är dags att sätta Svängsta på kartan