Tittut med smådrakarna.
Rytmikarins föreställning ”Rytmik för små drakar” har intagit Lokstallarna.
Fast egentligen är det inte en föreställning utan mer ett pedagogiskt program som var arrangerat av Jazzföreningen Munthe och Kultur Karlshamn. Rytmikarin består av Karin Holmström som är utbildad rytmik- och klarinettpedagog. Hon har undervisat i rytmik och klarinett och turnerar runt på förskolor och bibliotek.

Hönan kommer på besök.

Föreställningen började redan utanför lokalen för då kom Karin Holmström ut spelandes på sin klarinett och sedan sjöng vi Imse vimse spindel med rörelser. Väl inne i lokalen fick alla barn och vuxna sätta sig på golvet på scenen. Karin presenterade draken Barbro som var lite blyg och gömde sig. Sedan blev det rörelse, sång och rytmik och alla barn fick använda sig utav hela kroppen. De klappade, stampade, vinkade, dansade och snurrade. Det är viktigt att även föräldrar är aktiva för de är förebilder för sina barn. Om föräldrar sjunger och gör rörelser så vill barnen göra det också. När draken ville lukta runt på alla barnen som en hund, säger ett barn – Det är en krokodil. Och Krokodilen är Barbros favoritsång så den låten sjöngs med rörelser. Flera färgglada ”smådrakar” delades ut, det vill säga små genomskinliga dukar. Både barn och vuxna lekte tittut med drakarna. Sedan kom en höna på besök så att barnen kunde spela med små äggmaracas. Det rasslade för fullt.
Föreställningen bygger på att man ska göra det tillsammans, stora som små. Det fanns

De små besökarna är nyfikna på gitarren.

samma föreställning senare under dagen fast för lite större barn. Det är snabb omväxling för att barnen inte ska tappa intresset. Om Karin Holmström märker att barnen tappar fokus får hon snabbt göra något annat. Därför tycker hon att det är roligt att jobba med små barn för att det är så stor variation och man vet aldrig hur barnen reagerar och agerar. Men denna gång var alla barnen nöjda och lite trötta när det var dags att gå hem.

Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelSlaget om ”När Østdanmark blev Sydsverige”
Nästa artikelDen familjära och personliga kliniken för våra små vänner