Eleverna visar upp sina miniatyrväskor med saker som dom hade tagit med sig om dom varit tvugna att fly.

Efter att ha läst och skrivit recension av en bok som handlar om 2 barn på flykt, så bestämdes i samklang med elever och lärare på Prästslättsskolan att göra en utställning på Lokstallarna med miniatyrväskor.

Där fick eleverna välja vad de skulle ta med sig om de var tvungna att fly.

– För några veckor sedan började eleverna att välja ut vad som skulle packas ner. Målet med utställningen är att öka förståelsen för barn som måste bege sig på flykt säger, Sofia Celion, lärare på Prästslättsskolan. Vi har ju en hel del barn här på skolan som har varit med om att vara på flykt som delvis kan delge vad det innebär.

En av eleverna i årskurs fem är Ali, 12 år. – Jag flydde från Palestina och kom till Sverige när jag var sex år, berättar Ali. Jag minns inte riktigt vad jag packade ner men jag vet att jag hade kläder och en liten boll.

Hans klasskamrat Timothy tycker att det har varit jätteintressant, både att få läsa och recensera boken men även en tankeställare på hur lite man kan ta med sig.

Elevernas ”flyktväskor” som till antalet är ca 40 stycken står uppställda i korridoren för allmän beskådning. I vissa fall är många av sakerna lika, men en hel del skiljer sig från andra väskor. Sakerna man valt, symboliseras med en bild eller tidningsurklipp.

– Eleverna har själva valt vad och hur mycket man skulle tagit med sig. Resultatet av väskorna visar att alla barn förstått allvaret i att vara på flykt och därmed inte kunna ta med sig hur mycket som helst, väldigt realistiska packningar, säger Sofia Celion.

Ett litet urval från elevernas väskor: Viktor 12 år har packat pass, kläder, mobiltelefon, flytväst en fotboll och pennor. Milla 12 år har en massa gosedjur, kläder och matburkar. Tala 12 år har kläder, pengar, bok och en tandborste.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelWinston Churchill – inte bara en hjälte
Nästa artikelSölvesborgs Golfkrog AB trakterar god mat och bjuder på havsutsikt