Christian Fernlund och Alexander Lewin, grundarna bakom Nördvänligt.

Karlshamn
En ny föreningen har bildats, detta efter att två grabbar slagit sina kunskaper och viljor ihop och bildat Nördvänligt.

INFO-Bladet fick träffa grundarna bakom den nybildade föreningen, Alexander Lewin och Christian Fernlund. Verksamheten huserar i Annexet mitt i stan, här är ambitionerna att folk ifrån hela Blekinge och närområdet ska kunna träffas, prata om och skapa saker inom mediaproduktion.

-Tanken bakom vår idé är en samlingsplats för duktiga och kreativa människor där man kan bli ännu bättre på det man gör, samt förmedla sina kunskaper mellan varandra. Det kan vara exempelvis musikproduktion, spel, foto och filmproduktion, berättar Christian.

-Vår störta ambition bakom föreningen är Blekinges svar på Hollywood, säger Alexander och ler.

Christian har läst ljudproduktion och spelat i många olika band. Efter att Christian hade lagt märke till att kulturutbudet i Karlshamn på senare tid börjat minska inom musik och film började han höra med folk i sin omgivning. Han fick det också bekräftat att folk upplevde det så då Äggstockfestivalen lade ner och många band slutade spela. Han ville blåsa nytt liv i musik-Karlshamn.

Ungefär samtidigt flyttade Alexander ner från Stockholm efter att ha studerat film på Kulturama, som är hans stora passion, från början visste han inte vad han skulle göra när han flyttat till Karlshamn igen, mer än att han ville göra film.

Alexander och Christian sprang på varandra på stan därefter, då dom kände varandra lite sedan tidigare och började prata om vad man kunde göra. Christian som jobbar på Navigationscentrum bjuder in Alexander till sin arbetsplats och berättar om sin idé där Alexander hoppar på direkt. Genom kontakter till Christian fick man tillgång till Annexet som kunde bli deras hållplats. Föreningen grundades sedan i november och efter att många namn på föreningen kom på förslag var ändå namnet Nördvänligt det som passade bäst för verksamheten.

-Allt arbete vi gör här är ideellt, förhoppningarna är att andra ska lägga märke till oss och vad vi gör. När vi blivit större och mer kända hoppas vi på att få sponsorer som kan bidra till utrustning. Det kan exempelvis vara kamerautrustning och annat som vi kan behöva ha i våra produktioner, berättar Alexander.

-Vårt delmål just nu är att vi ska bli fler medlemmar, vårt största mål är att vi ska bli så pass stora och intressanta att arbetsgivare ska kunna köpa tjänster av oss och på så vis kan vi tjäna pengar på det vi är duktiga på, men vi vill även bli involverade i andra föreningars verksamheter där vi kan hjälpa till med mediaproduktion, som till exempel en reklamfilm, nämner Christian.

Föreningen träffas på torsdagar, då hålls det i workshops, här är tanken att man ska spåna på idéer och olika former av mediaproduktion som hålls i fyra steg: förproduktion, produktion, postproduktion och passion. Passion för att man ska inspireras av varandras produktioner. På söndagar träffas man, umgås och lära känna varandra. Här är alla kreativa människor som brinner för mediayrket välkomna. Målgruppen ligger på 16-65 år.

Grabbarna berätta att reaktioner från de varit med på några möten är att dom gillar idén, att man kan dela med sig av sina kunskaper och intressen, att det är spännade att göra produktioner tillsammans utefter olika erfarenheter.

-Vår fritidsgård för vuxna finns på riktigt och det är fantastiskt! säger Alexander.

-Vad vi kan erbjuda våra medlemmar som vill vara med är våra kompetenser och vårt kontaktnät. Vi har i skrivandets stund lite produktion på gång, men än så länge lite hemligt, avslutar Christian.

För att komma i kontakt med nördvänligt, besök dom på Facebook!

Vi önskar föreningen Nördvänligt stort lycka till!

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelHelsa Vårdcentral
Nästa artikelGuldsmeden Carlberg designar dina smycken