Jonas Öhman, ägare till Freaks of Fantasy.
En dag när jag var och gick på stan såg jag ett skyltfönster med masker, figurer och annat trevligt ifrån många för mig välkända filmer inom Science Fiction, skräck och fantasy genren.
Hade någon sett mig i det ögonblicket så hade de nog mött samma blick som ett barn har på julafton. Så fort butiken öppnade så sökte jag upp butiksägaren Jonas Öhman för en intervju.

I butiken finner man allt från samlarobjekt, cosplay, filmer och leksaker.

Jonas kommer ifrån Skånela. En liten by norr om Stockholm. 2017 träffade han sin nuvarande sambo och ett år senare gjorde de slag i saken och startade om tillsammans. De hittade ett hus i Jämshög. Tyvärr gick det galet på vägen. En utbrändhet och två skadade knän senare så var det bara att tänka om angående yrkesval. Tidigare har han arbetat som hantverkare. Under tonåren rörde sig hans intressen runt film, rollspel osv. Alltid med en förkärlek för Fantasy, Science Fiction och skräck. Allt detta hade legat på is under några år och vaknade nu till liv igen.
Hela scenen med nördkultur är helt annorlunda nu och valmöjligheterna enorma. Hans döttrar har nappat på intresset och tillsammans började de åka på konvent. Jonas kände att han ville ge det hela en chans. Frågan var bara om han skulle satsa på renodlad handel, mässor eller butik. Svaret blev alla tre.
En kompis till Jonas förmedlade kontakten med Dean Clayton som sedan flera år driver Headhunter Store i Helsingfors. Clayton i sin tur ville få till en butik i Sverige. De kom överens om att inleda ett samarbete. Med detta i ryggen började de leta lokal och fundera över vilka varor Jonas ville förmedla. Karlshamn kändes som en bra knutpunkt. Lokalen på Södra Fogdelyckegatan 29 dök upp och kändes som en bra startpunkt. Där har han försökt få till en butik han själv skulle vilja besöka. Han känner att han är något på spåren eftersom många smilband har höjts när folk kliver innanför dörren.
När det kommer till favoriter inom sortimentet i butiken “Freaks of Fantasy” så nämner Jonas ett gäng favoriter för mig. Hans stora favoriter är Clive Barker, David Conenberg, Sam Raimi och Peter Jackson. Men måste han välja så får det bli Clive Barker. Författare, konstnär och regissör. “Nightbreed” och dess värld av monster är nummer 1 med “Hellraiser” som god 2:a.
Fram tills nu har fokus legat på att få till butiken och nyttja dess yta utan att det ska kännas överbelamrat. Men det går inte att hymla med att väggarna krymper.
Närmast ligger jobbet med hemsida och webbutik. Det börjar komma in material för Cosplay som han vill kunna få ut till kunder så man kan få se fantastiska skapelser framöver. Gärna i Blekinge trakten.
Butiken “Freaks of Fantasy” går att besöka tisdag, onsdag och torsdag kl. 16:00-19:00 och på lördagar 10:00-14:00.

Text & Foto: Paul Karlsson
Föregående artikelMed blodgivning kan man rädda liv
Nästa artikelTvå SM-Silver till BK Revansch