Anneli Einarsson, Ann-Helene Nielsen och Jimmy Svensson står vid soppköket på torsdagar

Karlshamn
Medmänniskor i Karlshamn som MIKA är en förkortning för, är en ideell förening där man kan hitta gemenskap och social kontakt. Nu i Corona tider har de ingen inomhusverksamhet men har flyttat ut för att man ska kunna fortsätta att träffas.
Det är föreståndaren Anneli Einarsson, Ann-Helene Nielsen och Jimmy Svensson som arbetar på MIKA genom kyrkan och de får även hjälp från diakoner. Tillsammans möter och stöttar dem människor i utsatta livssituationer. På torsdagar har de börjat med soppkök utomhus så att man kostnadsfritt kan äta ett mål mat med soppa, smörgås och kaffe. För en del blir detta deras enda varma mål på veckan. Denna gång bjöds det på grönsakssoppa med eller utan julskinka. – Många hämtar och äter hemma men några väljer att stanna kvar för att få social kontakt, berättar Anneli Einarsson.
Även om maten är gratis väljer många att betala en summa för att visa sin tacksamhet och för att någon annan som har det sämre ställt ska kunna få äta gratis. Det märks att besökarna är väldigt stolta över MIKA’s personal och tycker att de är suveräna. De säger att det är gott att komma dit och att det bryter ensamheten på ett bra sätt. Det är många som är svältfödda på social närvaro och är ensamma under pandemin berättar Anneli.
MIKA arbetar individanpassat och erbjuder samtal en och en. Ibland promenerar dem för att utsatta ska få miljöombyte. Eftersom de vet vem som brukar besöka dem har de även lite koll på varandra och hör av sig om de inte sett någon på länge. På måndag, onsdag och torsdag förmiddagar kan man hämta en frukostpåse för en billig slant. Den innehåller mackor, yoghurt, flingor, ägg, kaviar och marmelad. MIKA delar även ut vinterkläder såsom jackor och skor till de som är i akuta behov av det. Men de har ingen möjlighet att ta emot och lagra kläder utan tar in det efterhand som det behövs.
Anneli berättar att hon tycker att hennes arbete är meningsfullt genom att bara lyssna och vara där. De är alla en del av gemenskapen där de ser människor blomma ut. Alla är en del i gänget trots att alla är olika.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelNyetablering i Sölvesborg av Rörfirman
Nästa artikelMusik, tragik och humor i en intressant mix