Jennifer Stenfelt, regionschef på Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.

I år väntas rekordmånga ungdomar driva UF-företag, i slutet av september var det kickoff för UF-företagare i Blekinge/Bromölla.

Processutbildningen UF-företande fortsätter att locka fler ungdomar att driva egna företag på gymnasiet. I Sverige är det hela 29 000 ungdomar där 372 stycken av dessa drev UF företag under läsåret 2016/2017.

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden organisation, deras syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet.

Organisationen vill ge barn och unga möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. UF-företagare innebär att elever under ett läsår får driva egna företag, så kallade UF-företag, under handledning och speciellt framtaget material.

Organisationen satsar nu på att växa ytterligare genom att vara mer närvarande i grundskolan samt fler UF-företag. För närvarande är över 400 elever anmälda till årets UF-företagande!

På årets kick off som ägde rum på Stadsteatern i Karlshamn samlades elever, lärare samt samarbetspartners tillsammans med det nya teamet på UF-kontoret.

Jennifer Stenfelt, Regionschef på Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla höll välkomsttal till en fullsatt Stadsteater. Efter detta fick alla råd och tips från Nyföretagarcentrum och Sparbanken Karlshamn.

Som avslutning höll Inspiratören Filip Ljungberg ett föredrag där han berättade om sin entreprenörskapsresa på ett mycket inspirerande sätt. Han ville kunna leva på sin dröm och passion – parkour och har idag lyckats bilda ett framgångsrikt företag. Han berättade hur han, under sin skoltid, aldrig kände att han passade in. Men att många av de svagheter som hans omgivning pekade ut under hans skoltid, idag är hans styrkor i sitt företagande.
-Jag ville tjäna pengar på att göra bakåtvolter, folk skrattade åt mig, idag anlitar de mig, berättar Filip.

Jonna Hansen och Ebba Bjerede är ett UF Företag ifrån Karlshamn som man kan träffa på den regionala UF Mässan i Ronneby nästa år.
Här med en av sina designade kalendrar, en ”Bullet Journal”.

INFO-Bladet fick även träffa UF-Företaget Bullet Journal UF, som kommer stå med på den regionala UF Mässan i Ronneby nästa år, närmare bestämt 27 mars.

Bullet Journal UF består av tjejerna Ebba Bjerede och Jonna Hansen, båda studerar på Fria Läroverken i Karlshamn.

– Vår idé bygger på tomma anteckningsböcker som består av prickade sidor. Vi designar och ritar sedan olika sorters scheman till kunden efter våra egna mallar eller kundens önskemål och behov, berättar Ebba.

– Det kan exempelvis vara kostschema, familjeschema eller hur schemat kan se ut för en skoldag, nämner Jonna.

INFO-Bladet önskar Ebba och Jonna lycka till på UF-Mässan nästa år.

Text: & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelNya Audi A6 finns på Bilcentrum Kristianstad
Nästa artikelPopulära Seniorfestivalen återvände