Karlshamns Scoutmusikkår med orkesterledaren Per Truedsson

Karlshamn
När pandemin kom fick Karlshamns Scoutmusikkår ställa in alla sina repetitioner och spelningar. 
Men medlemmarna i föreningen tyckte att det blev tråkigt att inte få spela så då tog de upp en gammal idé om att istället för att repetera åker de ut och gör konserter. Valet av just äldreboende var en självklarhet eftersom det var besöksförbud för anhöriga, och då passar det bra att kunna sprida glädje för de äldre. Från början planerade musikkåren två spelningar, men de dubblerades till fyra. Sedan har responsen varit så bra att de ska försöka göra ytterligare två spelningar så att alla äldreboende kan få ett besök utav dem. Spelningarna är dock väderberoende eftersom det spelas utomhus.
Under dagens spelning var de utanför Eklunden i Hällaryd, och det var ett gäng äldre tillsammans med personal som satt ute och lyssnade. ”Det är en fantastisk uppslutning av musikanter” säger orkesterledaren Per Truedsson.  Just idag hade de en ny flöjtist som spelat i Australien tidigare. Scoutmusikkåren är en avdelning inom Karlshamns sjöscoutkår och har varit verksam i Karlshamn sedan 1924.  De är den enda Scoutmusikkåren i Sverige och har varit så sedan 1960-talet.
De har ett 20-tal medlemmar men har plats för fler som spelar blåsinstrument eller slagverksinstrument. På måndagar har de repetitioner i Scoutstugan och då spelas allt från marscher till pop och storbandsmusik. För att spela med Scoutmusikkåren behöver man inte vara fullfjädrad musiker för de arbetar efter learning by doing, där det räcker att man kan grunderna men att man vill lära sig mer.
Medlemmar som är mer erfarna hjälper de som är nya. Karlshamns scoutkår har inte så strikt klädsel och har det avslappnat och trevligt på sina repetitioner och spelningar. Som medlem har man möjlighet att komma med förslag på vad som kan spelas samt hur man kan framföra det.
Text & Foto: Veronica  Palmgren

Föregående artikelTyngre ”bollar” för ”boulande” golfsspelare
Nästa artikelJIM CARREY SOM BARNPROGRAMLEDARE I TV-SERIEN ”KIDDING”