Konsert Nevertheless, she persisted - Foto: Lennart Ydreborg

Karlshamn

Karlshamns kammarkör repeterar för fullt inför stundande jul- och nyårskonserter. Detta blir även de första framträdandena som körens nya ledare Karin Sax Granlöf dirigerar.

På måndagskvällen råder febril aktivitet i Pingstkyrkans lokaler i Asarum, där Karlshamns Kammarkör är i full gång att repetera inför stundande jul- ochnyårskonserter. – Det här blir nog min tjugoandra julkonsert, och det är alltid lika trevligt! utbrister Gunnar Nyström, som är en av veteranerna i sällskapet. Någon med inte fullt lika lång historia i kören är den nya dirigenten Karin Sax Granlöf. – Det känns så himla bra att få ta över! Jag har verkligen saknat att få leda en kör på den här nivån, där sångarna lär sig snabbt och det går att ta sig an även svårare stycken. Karin är dock inte helt ny i sammanhanget, då hon tidigare under en period har sjungit i altstämman. Till vardags är hon annars kantor i Ronneby, där hon redan leder flera barn- och vuxenkörer. Hon har även bakgrund som frilansande sångerska och sångpedagog.

Karin Sax GranlöfFoto: Lena Torshall

Just nu ligger fokus på att återsamla kören efter en hösttermin då enbart damerna varit engagerade, nämligen i den rosade föreställningen “Äggen är slut”. Körens tidigare ledare Justin Hazelgrove lämnar efter sex år uppdraget, på grund av förändrad arbetssituation. – Vi är så klart väldigt ledsna att Justin inte kan fortsätta, men samtidigt jätteglada över att Karin vill ta över och driva vidare arbetet med att utveckla kören! säger ordförande Camilla Bengtsson. Just julkonserterna har alltid en speciell plats i hennes hjärta. – Mitt första möte med Kam-markören var faktiskt en julkonsert i Asarums kyrka. Jagsatt i publiken och kände “Ja! Jag vill börja sjunga i kör igen!”. Sedan dess har jag varitmed i kanske tio stycken och tycker alltid att det blir lika stämningsfullt. Repetitionen går mot sitt slut och körmedlemmarna börjar packa ihop noter och notställ. Pianot rullas ut och stolar ställs tillbaka. Så vad kommer publiken att bjudas på den här konserten? – ”Jul, jul, strålande jul” är ju obligatorisk, tycker Karin Sax Granlöf. Men sedan blir det lite nytt också, en del som kören aldrig har sjungit tidigare!

Camilla BengtssonFoto: Lena Torshall

Text: Cornelius Fischer

Föregående artikelInspirerande konst med olika uttrycksätt
Nästa artikelFamiljen Andersson lyser upp Edenryd