Klocktornet

Karlshamn

Svenska kyrkan har olika guidningar där man kan lära sig mer om klockstapeln, orgeln, historia om Carl Gustafs kyrka och om vad som finns på kyrkogården.

Det är några utvalda datum och tider som man kan hitta på deras hemsida i juli och augusti månad och guidningarna är på svenska men man kan hämta broschyrer i kyrkan på flera olika språk som berättar om kyrkan. Genom att deltaga på en guidning kan man lära sig om intressanta personer som är begravda på kyrkogården, bland annat Amelie von Braun som var barnens och de fattigas vän, Pehr August Dahl som i familjens ägo drev Dahls tobaks- och snusfabrik i Karlshamn och Sven Albert Hellerström som var en vicekonsul och riksdagsman från Karlshamn. Det kommer även att berättas om olika växter på kyrkogården, såsom falsk Akasia, Sykomorlönn, och hängask.

Carl Gustafs kyrkas orgel

Carl Gustafs kyrka är en av Karlshamns äldsta byggnader och ritades av Erik Dahlberg. Kyrkan stod klar 1702 och är döpt efter Karlshamns grundare Carl X Gustaf. Från början var kyrkans inredning mörka trädekorer men i slutet av 1800-talet genomfördes en renovering där man rev och gjorde förändringar och där orgelläktaren revs och blev ved. Sju skulpturer sparades och kan idag beskådas på Karlshamns museum. Kyrkans orgel kallas Instrumentens drottning och den tidigaste orgeln är från 1702 och hade 24 stämmor. Nuvarande orgel har 48 stämmor där 1880-talsstämmorna finns bevarade i. Fasadpiorna är väldigt tunga eftersom de är gjorda av tenn och bly. Ta chansen att gå på någon av kyrkans guidningar för att föra historien vidare och för att lära dig om kyrkans historia.

Målningar i taket inne i Carl Gustafs kyrka

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelVinnare i `Gastronomi Sverige Commis Award`– möt Linnea Sandgren
Nästa artikelFamiljeföretaget som fortfarande älskar Traktorer