Linnea Sandgren

Valje/Stockholm

Linnea Sandgren boende i Valje, kock på Resaturang Blåregn, briljerade och överträffade sina medtävlare med ungdomlig käckhet och framåtanda i tävlingen `Gastronomi Sverige Commis* Award`.

2020 gick startskottet för kocktävlingen `Gastronomi Sverige Commis Award`. Målsättningen med tävlingen är att stimulera unga kvinnliga kockar att stanna kvar i yrket samt öka intresset för deltagande/tävlande i internationella sammanhang; speciellt Bocuse d ́Or som motsvarar ett världsmästerskap. Tävlingen riktar sig till kvinnliga kockar som under tävlingsåret är max 20 år. I årets tävling, andra upplagan som arrangerades 19 maj i Stockholm, skulle de tävlande tillaga en tallriksserverad varmrätt för åtta personer. Deltagarna var sistaårselever från kockgymnasier runt om i Sverige. Årets huvudråvaror var rödstrimma, shiitake, kejsarhatt, tomater, färsk potatis, pak choi, rapsolja samt osten Havsgus 12. Matlagning, tillsammans med mamma och mormor, i tidig ålder förde in Linnea Sandgren i matens och kockarnas värld. Drömyrket som 10-åring var dock servitris. Österängs gymnasium i Kristianstad, riksbekant för sin kock- och bagarutbildning, väckte Linneas intresse vid val av gymnasium. Tillsammans med 16 kockelever och 10 bagarelever, i en gemensam klass, inleddes 3 års studier. Det blev en lärorik tid med många bra praktikplatser med olika smakinriktningar; i Sölvesborg restaurangerna Blåregn samt Salvatores med Pålsson och i Kristianstad Smaca Restaurang. Mer långväga praktikplatser klarades av på; Restaurang Vrå i Göteborg med en nordisk/japansk meny och Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland med lokalt odlade råvaror i egen regi. Studentexamen vid Österängs gymnasium tog Linnea den 18 juni.

Vad var din första tanke efter segern? – Efter intensiva tävlingstimmar väntade ytterligare två timmars anspänning på juryns beslut. Deras bedömning av smak, upplägg och vårt arbetssätt låg till grund för resultatet. För mig var det en överraskande seger och juryns motivering** var fina ord. Det tog ett tag innan jag kunde ta till mig att jag vann även om jag förstod vad som hänt. Från matbord till prisbord? – Ja, det blev en hel del köksredskap och ett presentkort på Tommy Myllymäkis lyxkrog Aira på Djurgården i Stockholm. Dessutom en resa till ”världsmästerskapet” Bocuse d ́Or i Lyon, Frankrike. Vad är det som tilltalar dig med kockyrket? – Jag blir glad av att laga mat. Möjligheter till utveckling och nya kunskaper finns hela tiden vilket gör jobbet intressant och fängslande. Vilka egenskaper behövs? – Positiv, kreativ, envis och arbetsvillig är lämpliga karaktärsdrag. Utöver detta är det bra att vara vältränad då arbetspassen är ganska så långa.Vad är din styrka så här långt i yrket? – Fisk och vegetariskt ligger i tiden och där känner jag stort självförtroende, likaså med uppläggningar. Har du några förebilder? – ”TV-kockarna” Niclas Ekstedt och Tareq Taylor har jag inspire-rats av liksom min chef på Blå-regn, Anthony Nelson-Rookes.Hur ser du på din egen ut-veckling och framtid? – Tävla är något jag definitivt kommer att satsa på i framtiden och målsättningen är att arbeta på s.k. finare restauranger. Har du någon dold talang? – Jag har tagit pianolektioner, något jag önskar ta tag i igen.Vad har du för tips till unga tjejer med kockdrömmar? – Tro på dig själv och våga pröva! *Commis är benämning på den assisterande lärlingskocken som alltid ingår i ett tävlingslag. **Juryns motivering: Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har hon välbalanserat utnyttjat råvarukorgen exceptionellt bra. Detta har gett oss en god, elegant och fräsch varmrätt med en fantastisk sås.

NÄRBILD: Namn: Linnea Sandgren. Född: 20 juni 2002 i Sölvesborg. Familj: Mamma Anette, pappa Stefan, systrarna Lovisa och Elina. Bor: Valje. Lyssnar på: Queen och Ed Sheeran. Bästa egenskap: Glad. Sämsta egenskap: Dålig på att planera. Gillar: Resa, träffa folk. Ogillar: Arrogans. Senaste film: The Highwaymen. Senaste resmål: Gotland. Valjes vackraste plats: Tomsabo badplats. En dag utan matlagning: Träning på gym. FAVORITER: Favoritpryl: Bilen. Favoritkrog: Restaurang Blåregn. Favoritkrydda: Salt. Favoritredskap: Mandolin. Alltid på julbordet: Hovmästarsås. Alltid i frysen: Glass. Inte en frukost utan: Ägg.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelVissång i Carl Gustafs kyrka
Nästa artikelGenom guidningar kan man lära sig om Karlshamns historia