Karlshamns Kammarkör.

Bräkne-Hoby – Lördagen den 26 oktober bjuds det i Bräkne-Hoby kyrka på en stor musikalisk upplevelse.

Två av regionens mer kända körer, Christianstads Motettkör och Karlshamns Kammarkör, serverar ett mycket blandat program av såväl klassisk som nutida musik. Gemensamt för hela programmet är att alla kompositörer har efternamn som börjar på M som i Mendelssohn, Messiaen, Monteverdi, Malmfors, Makaroff, Mozart m.fl.

Christianstads Motettkör tog ton för första gången 1863 och med sina mer än 150 år är den en av Sveriges äldsta körer! Körens musicerande kan dock spåras så långt tillbaka som till början av 1800-talet, då kören bildades genom en sammanslagning av två musikföreningar. Hundratals sångare och en lång rad dirigenter har sedan dess spridit musikens glädje och bidragit till musiktraditionen i Kristianstad med omnejd.

I dagsläget består kören av ett 40-tal medlemmar och ger varje år ca tio konserter med mycket varierat innehåll, allt från opera och jazz till medeltida musik och moderna tonsättningar. Christianstads Motettkör har även ställt upp vid internationella körfestivaler med stor framgång – med både silver- och guldmedaljer att stoltsera med! Kören leds sedan 2003 av Lena Ekman Frisk. Hon är idag universitetslektor på Musikhögskolan i Malmö och undervisar i körsång/körledning och är dessutom föreståndare vid Körcentrum Syd.

Karlshamns Kammarkör bildades hösten 1999 av organisten, kompositören och körledaren Björn Stoltz och firar således i år 20-årsjubileum. Björn Stoltz avled 2016 och sedan dess leds kören av Justin Hazelgrove. Justin har konstnärlig doktorsexamen i körledning vid The University of North Carolina at Greensboro, med sång och sångpedagogik som sidoämnen.

Till vardags arbetar han som körpedagog och körledare i Karlskrona-Aspö pastorat. Kören är en fristående, blandad kör, med ett 30-tal medlemmar, som vårdar den svenska körlyriktraditionen men framför också klassisk a cappellamusik liksom nutida musik från ett stort antal länder. Kören har sedan starten haft cirka 200 konserter, med framträdanden och deltagande i körfestivaler/tävlingar i ett flertal europeiska länder inte utan framgång. Försommaren 2019 genomförde kören en jubileumsturné. 2016 erhöll kören Lions i Karlshamn kulturpris.

Plats: Bräkne-Hoby kyrka.
Tid: Lördag 26 oktober kl. 18.00.

Text: Ingemar Bergstrand. Foto: Pressbild

Föregående artikelTrendigt och säsongsbetonat hos Flora Persson
Nästa artikelNäktergalen från Näsum